sex hikaye

Több bázison a filmstúdiók

Tóth Erzsébet a Mafilmről

2006. március 3. - filmhu
Több bázison a filmstúdiók

A Filmlaboratóriummal együtt hamarosan a Magyar Mozgókép Közalapítvány tulajdonába kerül a Mafilm Rt., mely Róna utcai és fóti telephelyével még mindig megőrizheti versenyelőnyét az iparágban. Tóth Erzsébet főtitkár elmondta, hogy a távlati tervek még nem konkrétak, de mindenképpen a fejlesztés és a tőkebevonás irányába mutatnak.

A 2006. évi költségvetési törvény szerint az ÁPV Rt-nek át kell adnia a Mafilm és a Filmlaboratórium tulajdonjogát a Magyar Mozgókép Közalapítványnak. Ennek a végrehajtását egy, a kulturális minisztériumnál készülőben lévő kormányrendelet határozza majd meg. Ebben rögzítik majd a vagyonátadás időpontját és részletes feltételeit.

A törvény értelmében az államnál egy vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi, un. aranyrészvény maradna, melynek tulajdonértéke nincs, csupán szavazati. A szavazatelsőbbségi jog tartalmát szintén a kormányrendelet rögzíti majd. Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára lapunk kérdésére elmondta, a Közalapítvány számára az lenne az ideális, ha a kormány még márciusban elfogadná a határozatot.

Külsőben jók vagyunk
Szabadtéri díszlet Fóton

A kuratórium a Mafilmmel kapcsolatban már elfogadott bizonyos vagyonkezelési irányelveket. Ennek lényege a (magán)tőkebevonással történő fejlesztés. Konkrét döntéseket ez ügyben még nem hoztak, de Tóth Erzsébet szerint a Mafilm infrastrukturálisan és kapacitásban még mindig versenyelőnyben van az iparágban. Ezt a helyzetét kellene megőrízni és erősíteni, ezért az MMK az időhúzást szeretné elkerülni.

"Ha lesz munka, automatikusan jön majd a képzés is, hiszen szükség lesz a szakemberekre", mondta a főtitkár a szakmai képzéseket firtató kérdésünkre. A Mafilm jelenleg leginkább tévészériák vagy olyan A-kategóriás produkciók ellátására alkalmas, mint a külső díszletekben forgatott Eragon. A cél az lenne, hogy a párhuzamosan 2-3 műteremet egyszerre igénylő A-kategóriás filmeket is ki lehessen szolgálni. Abban mindenesetre még nem született döntés, hogy milyen extra szolgáltatásokat építsenek be a rendszerbe. (Az etyeki stúdiótervben például ilyen a több mint 6000m2-es, süllyesztett medence).

A többi készülő stúdióval kapcsolatban Tóth Erzsébet - egyelőre még csak az MMK és nem a Mafilm részéről - úgy nyilatkozott: nagyon várják azok megnyitását. Ehhez most a pomázi Stern áll a legközelebb. A főtitkár szerint az már jól látszik, hogy ez a terület nem lesz egypólusú, a jövőben 2-3 bázist biztosan fenn lehet majd tartani, és az együttműködésre is vannak jó kilátások. A stúdiók az információk, a szolgáltatások és a promóció terültén is kisegíthetik majd egymást. Ez elsősorban a producereken fog múlni, hiszen a gyakorlatban ők koordinálják majd a produkciókat a rendszerben.

A Mafilm tegnapja

1964-ben alakult meg a Hunnia és Budapest Filmstúdiók összevonásával a Magyar Filmgyártó Vállalat, a Mafilm elődje. A 60-as évek aranykorában az évente gyártott filmek száma elérte a húszas átlagot, ekkorra tehető a televíziós megrendelések növekedése, a külföldi bérmunka tevékenység beindulása is.

Szükség lesz a szakemberekre
Díszletváros

A hetvenes évek végén a Fóti Filmgyár létrehozásával az évek óta kinőtt zuglói telephely szűkösségét próbálta ellensúlyozni a vállalat. Fóton megépült a Máriássy és a Huszárik műterem. A nyolcvanas évek második felére a romló gazdasági helyzet szükségszerűen kedvezőtlenül hatott az állami támogatásra utalt magyar filmgyártásra is. 1986-87-ben sor került a filmgyártás helyzetének többoldalú felmérésére, alternatív javaslatok kidolgozására, a filmgyártás decentralizálásának előkészítésére. 1989-ben a Mafilm vezetői kisebb, a külső hatásokra gyorsabban reagálni tudó rugalmasabb szervezetek létrehozását határozták el. Ekkor alakultak meg a Mafilm első kft-i (Mafilmrent, Mafilm Audio, Mafilm Profilm) a Mafilm többségi tulajdonával.

A Mafilm 1992 végére felszámolási eljárás alá került, majd 1994-ben részvénytársasággá alakult. Az ezt követő években a tulajdonosi szerkezet gyakran változott. A bonyolult és hosszadalmas átalakulási és összeolvadási folyamatot követően 2002 áprilisában jött létre az "új" Mafilm Rt., melynek tulajdonosai az ÁPV Rt. és a Magyar Mozgókép Közalapítvány. Ez az állapot egészen mostanáig érvényben volt.

A fóti telephelyen 23.000 m2-nyi szabadtéri terület és két, egyenként kb. 1000 m2 alapterületű, erősen felújításra szoruló műterem áll a Mafilm rendelkezésére. Ezek ma még mindig hazánk legnagyobb műtermei. (Prágában ennél nagyjából kétszer nagyobb műterem is van.) A Mafilm fóti telephelyén díszletépítési, jelmez, berendezés, kellék és pirotechnikai szolgáltatásokat is nyújt a produkciók részére.



Címkék

hír



nka emblema 2012