sex hikaye

Több mint 200 film a szarajevói filmfesztiválon

Valaki vacsorára és Holiday at the Seaside

2013. augusztus 1. - filmhu
Több mint 200 film a szarajevói filmfesztiválon

A Balkán legnagyobb filmes seregszemléjén, a 19. Szarajevói Filmfesztiválon (SFF) 214 alkotást mutatnak be augusztus 16. és 24. kötött. A versenyprogramban látható lesz Dési András György és Móray Gábor filmje, a Valaki vacsorára, továbbá Cristina Grosan Sarajevo City of Films programban készített Holiday at the Seaside című kisfilmje is bemutatásra kerül.

 

Az évente mintegy százezer látogatót vonzó seregszemle nyitófilmje a bosnyák Danis Tanovic Epizód egy vasgyűjtő életéből című, idei Berlinale nagydíjas alkotása lesz. Tanovic vezeti majd a fesztivál zsűrijét.

A boszniai politikai és gazdasági krízis miatt 20 százalékkal csökkentették a fesztivál költségvetését és az 1 millió 250 ezer euró helyett csak 1 millióval gazdálkodhatnak idén - idézte legnagyobb példányszámú szarajevói napilap, a Dnevni Avaz online kiadása Miro Purivatrát, az SFF igazgatóját.

Purivatra szerdai sajtóértekezletén közölte, hogy a nehézségek ellenére kilenc nagyjátékfilm (osztrák, bosnyák, horvát, grúz, görög, román, szerb, bolgár, török) versenyez a fesztivál fődíjáért, a Szarajevó Szíve-díjért és a vele járó 16 ezer euróért.

holiday 500


Ahogy azt már hírül adtuk, a versenyprogramban látható lesz Dési András György és Móray Gábor filmje, a Valaki vacsorára, továbbá Cristina Grosan Sarajevo City of Films programban készített Holiday at the Seaside című kisfilmje is bemutatásra kerül.

A film világának sok neves személyisége érkezik a fesztiválra, így ott lesz Danny Glover hollywoodi csillag, Adam Bakri, Waleed Zaiter, Ritesh Batra, Pablo Berger, Srdjan Golubovic, David Gordon Green, Emil Hirch, Sebastian Lelio, Leos Carax, Ari Folman és Cristi Puiu. A neves román rendező filmjeiből retrospektív vetítések is lesznek.

A szarajevói filmfesztivált a boszniai háború (1992-1995) befejezése után alapították, és azóta a régió legnagyobb filmes eseményévé nőtte ki magát.

(forrás: MTI)






nka emblema 2012