sex hikaye

Torinóban is bemutatkozik a VAN

Portugália helyett Olaszországba utazik Áron

2014. november 20. - filmhu
Torinóban is bemutatkozik a VAN

Reisz Gábor kiemelkedő sikerű diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan indul a november 21-én kezdődő 32. torinói filmfesztivál versenyprogramjában.

A november 21-én kezdődő filmmustra versenyprogramjába kapott meghívást a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás ""A film Budapesthez írt szerelmeslevél, a cím képeslapjaitól a végefőcím lefutásáig árad belőle a város minden szöglete iránti rajongás, sőt, a stáblistában a készítők mellett a fővárosnak is megköszöni a rendező, hogy VAN." - írtuk kritikánkban. Reisz Gábor SZFE-s diplomafilmje a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig mintegy húszezren nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében.

A diplomafilm világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron (Olvasd el a fesztivállal kapcsolatos interjúnkat!), majd többek között Palics, Reykjavik, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.



A filmhez kapcsolódó klip

"Eredetileg az volt a címe, hogy Valami furcsa és megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, amely erre a roppant bizonytalan emberre, a főhősre utalt. Ahogy alakult a könyv, ahogy belekerült ez a budapesti közeg, egyre inkább azt éreztem, hogy jobban érzékeltetni kéne az aktualitást, másrészt a VAN szócska számomra egy olyan állapotot jelent, amikor csak vagy, amikor csak lebegsz." - nyilatkozta nekünk a fiatal rendező.

Reisz Gábor filmje a torinói filmfesztiválon a 15 alkotást felvonultató versenyprogramban indul. A november 27-i bemutató díszvendége lesz Reisz Gábor, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer.

Pálfi György a díjakról döntő ötfős nemzetközi zsűri tagja lesz, melyet Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező elnököl.


Nézd meg a filmelőzetesét!

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami.” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória.






nka emblema 2012