sex hikaye

Továbbra is támogatja a Filmjus a rászoruló filmeseket

Támogatás és forgatókönyv-pályázat

2013. június 17. - filmhu
Továbbra is támogatja a Filmjus a rászoruló filmeseket

A Filmjus Alapítvány évek óta közhasznú szervezetként működik, annak érdekében, hogy hatékonyabban tudja segíteni a rászoruló filmalkotók, filmszerzők mindennapi megélhetését. A szervezet továbbá idén is kiírja forgatókönyvírói és filmelőkészítési pályázatát.

 

Kabdebó György a Filmjus Egyesület, Bánki Iván a Filmjus Alapítvány elnöke. Az Alapítvány ügyvezetője Csukás Sándor operatőr, aki lapunknak elmondta, hogy a Filmjus lehetőségeihez mérten idén is igyekszik támogatni pályázatával a filmkészítőket, mind pedig a nehéz anyagi helyzetben lévő filmeseket egyaránt.

Közhasznú szervezetként, a Filmjus Alapítvány megszabott költségvetésből gazdálkodik. Ez természetesen behatárolja a kitűzhető célokat és az egyes programokra fordítható összeget is.

Csukás a Filmhunak elmondta, hogy az Alapítvány elsődleges célja változatlanul az, hogy az önhibájukon kívül méltatlan élethelyzetbe sodródott filmalkotókat lehetőségeihez mérten, alkalomszerűen anyagilag támogassa, továbbá ezen felül az alacsony nyugdíjra jogosult alkotók számára havi nyugdíj kiegészítést biztosítson.

Támogatást elsősorban azoknak tud nyújtani a szervezet, akiket a Szerzői Jogi Törvény filmszerzőként definiál, tehát akik egy-egy elkészült munka után szerzői jogdíjban részesülnek (rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók).

A kiegészítő nyugdíj támogatás a 100 000 Ft alatti nyugdíjak esetében 40 000 Ft, 135 000 Ft nyugdíj összegig pedig 35 000 Ft havonta - fűzte hozzá az operatőr.

Az Alapítvány a tavalyi év során erre a célra 26 millió Ft-ot fizetett ki 52 filmszerzőnek és 14 millió forintot tett ki a 96 filmkészítőnek alkalmilag nyújtott szociális segély összege.

Csukás Sándor kiemelte, hogy a Filmjus Alapítvány sok éves hagyományát folytatva, ez évben is kiírja forgatókönyvírásra és filmelőkészítésre felhívó pályázatát, amely részleteiről ITT és a Filmjus oldalán lehet tájékozódni.






nka emblema 2012