sex hikaye

Tréfa a moszkvai filmfesztiválon

Nyikita Mihalkov elnököl

2009. június 18. - filmhu
Tréfa a moszkvai filmfesztiválon
Gárdos Péter Tréfa című filmje indul a 31. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában - adta hírül a Magyar Filmunió. A holnap este kezdődő A-kategóriás fesztivál fődíjért 16 alkotás versenyez, a zsűri elnöke Pavel Lungin.

Június 19-én kezdődik Nyikita Mihalkov elnökletével és Pavel Lungin zsűrielnök Cár című rendezésének világpremierjével a moszkvai filmfesztivál. Berlin, Cannes, és Velence mellett az orosz főváros filmversenye is a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmfesztivál egyike.

A februári Magyar Filmszemle rendezői díjával jutalmazott Gárdos Péter film, a Tréfa kapott meghívást a 31. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Kosztolányi Dezső azonos című novellájának mozgókép feldolgozása Lengyel Tamás és Váta Lóránd főszereplésével készült a Tivoli Filmprodukcióban. Az 1912-ben játszódó történet helyszíne egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskola, ahol „a gyerekeken valami különös vadság vesz erőt, egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat…”

A moszkvai filmverseny díjairól, a sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló trófea sorsáról döntő zsűriben Pavel Lungin mellett Shyam Benegal indiai rendező-forgatókönyvíró, Nick Powell brit producer, Sergey Trimbach ukrán filmkritikus és Gulnara Dusmatova kazah színésznő vesz részt.

Gárdos Péter személyesen mutatja be alkotását a moszkvai közönségnek a főszereplő Lengyel Tamás, az operatőr ifj. Seregi László és Szekeres Dénes producer jelenlétében június 24-én.






nka emblema 2012