sex hikaye

Turturro románca Velencében

Musical lesz a befutó?

2005. szeptember 6. - filmhu
Turturro románca Velencében
John Turturro kékgalléros musicaljét, a Románc és cigarettát szeptember 6-án láthatta a Velencei Filmfesztivál közönsége – olvasható a Reutersen. Az esemény legjobbjai között számon tartott filmben Nick Murder, a brooklyni vasmunkás viszonyt kezd egy nővel, miközben feleségébe is szerelmes. A modern Oedipus-történet főszereplőjeként James Gandolfinit láthatjuk a vásznon.

Nick Murder hidak építésével és javításával foglalkozó munkás, felesége Kitty, akit Susan Sarandon alakít, erős akaratú, és egyben gyengéd asszony, aki három gyermeket szült férjének. Nick eközben szerelmi ügybe keveredik egy vöröshajú nővel, Tulával, akit Kate Winslet játszik. Pedig a férfi alapvetően jó, aki saját elszántságának, kemény munkájának köszönhetően halad előre az életben. Azonban Oedipushoz hasonlóan neki is száműzetésbe kell vonulnia, hogy az általa okozott szenvedéseket megélve megtalálja a visszafelé vezető utat.

Turturro "fürdőszobai munkás musicalje"
A képzeletbeli, humoros és mélyen megérintő Románc és cigartettában (Romance & Cigarettes) megszűnnek az igaznak hitt értékek,  és amikor a szereplők már nem képesek magukat a megszokott módon, beszéddel kifejezni, dalra fakadnak. Így ismerjük meg a figurák emlékeit, álmait, és azt, miként szakadnak el a hétköznapok durvaságától, hogy felépítsék saját, belső világukat. A karakterek tragikusak és komikusak is egyszerre, ahogy Engelbert Humperdincktől Bruce Springsteenig dalra fakadnak. Számos jelenetben látható, amint az utcán dalban törnek ki a szereplők, miközben az ügyeletes mókamester, a szemétgyűjtő vagy rendőrök táncolnak a háttérben.

„Ez valami más, valami teljesen új. Ettől majd kapkodjuk a levegőt” – mondta Gandolfini, aki színészi pályája előtt 30 éves koráig számos kék galléros munkát végzett.

A Románc és cigaretta Turturro harmadik saját rendezése, aki színészként sem ismeretlen. Egyik legjobb alakítását a Coen testvérek készítette A nagy Lebowskiban valamint a Betörő az albérlőmben hozta. A Coen rendezőpáros producerként vett részt Turturro mostani filmjének megvalósításában.

A színész-rendező Az ember, aki ott sem volt 2001-ben Cannes-ban díjat nyert direktorai mellett együtt dolgozott Robert Redforddal a Kvíz-show-ban és Tim Robinsszal a Boroadway, 39. utcában.

Turturro a Románc és cigaretta készítéséhez sokat merített gyermekkori emlékeiből. Saját bevallása szerint a filmet már akkor elkezdte írni, amikor 1991-ben együtt dolgozott Coenékkel a Barton Finken. Azonban a project megvalósítása eltolódott, köszönhetően Gandolfini elfoglaltságainak. Turturro ma már úgy tartja, jó, hogy várt a kékgalléros környezetben játszódó "fürdőszobai" musical elkészítésével.

"Hogyan mondjam el neked!?"
A rendező különös figyelmet szentelt a szereplők kiválasztásának, saját maga szemelte ki a legfontosabb figurák megformálóit. A főbb szerepek alakítói között láthatjuk Steve Buscemit, aki a Coen-filmek egyik nagy veteránja, ő Nick Murder bizalmasát alakítja. Valamint Christopher Walken is feltűnik a vásznon, a filmben unokatestvérének felesége lelép egy titokzatos, buja göröggel.

A válogatás során Turturro figyelembe vette azt is, hogy a szereplők saját hangjukon legyenek képesek énekelni, amikor a forgatókönyv úgy kívánja. Így a kiválasztott zenék is fontos szerephez jutnak. Az volt velük a cél, hogy a nézők saját életükre rímelő dolgokra asszociáljanak a dallamok felhangzásakor.

„A ház mérete is fontos, amikor emberek zsúfolódnak össze egymás hegyén-hátán, akkor kell, hogy találjanak valamiféle kiutat ebből a helyzetből. A zene a menekülés egyik módja” – nyilatkozta Turturro a Reutersnek.

A Románc és cigaretta egyik nagy esélyese a szombaton este kiosztásra kerülő Arany Oroszlánnak, amelyért húsz másik alkotás száll versenybe Velencében.





nka emblema 2012