sex hikaye

Új magyar filmnovellák - a Kis magyar dekameron győztesei

Útjára indult az új Hajónapló

2010. május 3. - filmhu
Új magyar filmnovellák - a Kis magyar dekameron győztesei

Az utóbbi évek egyik legfontosabb kezdeményezése fűződik Bodzsár István nevéhez és az Unio Filmhez, illetve a Magyar Televízióhoz. Ők hívták életre ugyanis a Hajónapló sorozatot, amelynek kapcsán 12 kortárs író novelláját adaptálta kisjátékfilmre 12 kortárs rendező. A sorozat Kis Magyar Dekameron címen, a Duna Televízió és a Litera közreműködésével folytatódik - a filmnovella pályázaton Szécsi Noémi Szerelem első látásra című írása nyerte az idei Litera-díjat, Harangi Andrea Alina című filmnovellája pedig a nyílt pályázatot.

A Hajónapló sorozat egyszersmind a legnagyobb közönséget elérő médiumba vitte be-vissza az igényes és minőségi tévéfilm fogalmát, egy kevéssé feldolgozott témáról, a rendszerváltás óta történtekről beszélt a filmek és az azokat követő stúdióbeszélgetések által, nem utolsó sorban pedig számos fiatal rendezőnek adott lehetőséget arra, hogy megmutassák, mit tudnak. És, ami talán a legfontosabb: a Hajónapló sorozat rávilágított arra, hogy jó filmhez márpedig jó alapanyag kell, jó alapanyagért pedig át lehet menni a szomszédba. A sorozat kicsit másképp, megújult erővel, Kis Magyar Dekameron címen, a Duna Televízióban folytatódik.

Kis Magyar Dekameron címmel tavaly év végén a Litera és a Uniofilm arra kérte a kortárs magyar írókat, majd az év elején friss tehetségeket, írjanak olyan filmre vihető történeteket, amelyek eltekintenek aktuális gondjainktól, érzelmekről, kapcsolatokról, szerelemről szólnak, fordulatokban gazdagok, és amelyekben bőven van cselszövés, praktika, erotika, kaland és játék. A mérleg: 18 kortárs magyar író filmelbeszélése és 152 beérkezett pályamű a tehetségkutató pályázatra!

Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina és Vámos Miklós filmelbeszélései olvashatóak a Kis Magyar Dekameron oldalán.

A Kis Magyar Dekameron elbeszélései közül diákzsűri választotta ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat.
A zsűri tagjai: Bereczki Csilla (Budapest), Horváth Eszter (Budapest), Meszes Tímea (Veszprém), Rudolf Dániel (Budapest), Vargha Márk Péter (Eger). A zsűri Szécsi Noémi Szerelem első látásra című filmelbeszélését tartotta az idei pályázat legkiválóbb, a pályázat feltételeinek leginkább megfelelő alkotásának, Dragomán György A seprű című művét külön dicséretben részesítik.

Lezárult a Kis Magyar Dekameron tehetségkutató pályázata is, 152 beérkezett filmnovellával, a pályaművekről szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai: Németh Gábor (író, forgatókönyvíró, tanár), Bodzsár István (UnióFilm) és Zelki János (Litera.hu).
A tehetségkutató pályázat legjobbjai: első helyezett Harangi Andrea Alina, második Szőcs Petra Praktikák, a harmadik helyezést pedig Sióvölgyi László Egyszerű történet című munkája ért el.

(A nyertes szövegek itt olvashatók.)

A díjátadó után a nyerteseket, valamint Németh Gábor dramaturgot, és Bodzsár Istvánt, az Uniofilm vezetőjét kérdeztük:






nka emblema 2012