sex hikaye

Újabb magyar filmek Cannes-ban

A Résfilm és a Vonaton ott lesz

2005. április 26. - filmhu
Újabb magyar filmek Cannes-ban
A Rendezők Kéthete és a Kritikusok Hete, a Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamos programok is nyilvánosságra hozták a 2005-ös filmlistákat. Mindkét válogatásban feltűnnek magyar nevek: Kardos Sándor Résfilm és Tóth Barnabás Vonaton című alkotásai kaptak meghívást a Croisette-re – adta hírül a Filmunió.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Kardos Sándor Résfilm című alkotása képviseli a magyar színeket a Rendezők Kéthete 2005-ös válogatásában Cannes-ban – derült ki az április 26-i sajtótájékoztatón Párizsban. A Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programját kiegészítő Rendezők Kéthetét (Quinzaine des Réalisateurs) 1968-ban alapította a Francia Filmrendezők Társasága Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével. A 37. Rendezők Kéthete programjába a célfotó-kamerával felvett Résfilm kapott meghívást, mely a legjobb kísérleti kisfilm díját nyerte el a februári Filmszemlén. A film Akutagawa Zsebkendő című novellájának feldolgozása.

A Cannes-i filmünnep múlt héten nyilvánosságra hozott hivatalos programjának két magyar meghívottja mellett – Kenyeres kisfilmje a versenyprogramban és Mundruczó Johannája az „Un certain regard”-ban – Kardos Sándor filmje a harmadik magyar film az idei Cannes-i programban: 2005 kitűnő lehetőség, hogy a kortárs magyar film több arcát villantsa fel a világelső nemzetközi filmfesztiválon.

A 44. Kritikusok Hetén, a hivatalos Cannes-i programmal párhozamos másik válogatásba Tóth Barnabás Vonaton című kisfilmjét az „Európa rövidben” elnevezésű külön programon mutatják be. A 11 perces alkotás egy magyar és egy finn srác nyelvi kálváriáját filmesíti meg egy nemzetközi járaton az európai éjszakában. A Vonaton-t számos fesztivál programjába választották be, díjakat Angers-ben, Aubagne-ban és Cottbus-ban nyert.

Cannes-ban a sztárok és a rendezők mellett az EFP – az európai filmek promóciójáért létrehozott nemzetközi szervezet a mozgóképek producereire irányítja a figyelmet. A Magyar Filmunió tagságának köszönhetően a „Producer on the Move” elnevezésű háromnapos rendezvényen Muhi András, az Inforg Stúdió alapító-vezetője vesz részt idén. A szakmai programra Muhi nem érkezik üres kézzel, hiszen Kenyeres Bálint és Kardos Sándor Cannes-ba invitált alkotásának is ő a producere.


nka emblema 2012