sex hikaye

V. Kamera Hungária Fesztivál

Márciusban Pécs a „tévéfőváros”

2005. március 8. - filmhu
V. Kamera Hungária Fesztivál
Az idén ötödik alkalommal kerül sor a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválra. A március 18-án kezdődő háromnapos eseményen a hazai tévés felhozatal legjavát láthatjuk. Pécsett a Művészetek Házában és az Uránia moziban nézhetjük meg a közel félezer nevezett alkotásból bejutott majd száz munkát. Közöttük találjuk a fővárosi televíziós és a határon túli alkotóműhelyek produkcióit is.

Idén tizenhárom kategóriában osztják ki a Kamera Hungária-díjat, többek között a dokumentumfilm, tényfeltáró vagy oknyomozó, műsorvezető, esélyegyenlőségi műsorok, dramatikus művek és kísérleti kategóriákban.

Csermely Ákos, a Kamera Hungária főszervezője az esemény félévtizedes történetéről elmondta: „Az évente meghirdetett 13-16 versenykategóriával igyekszünk követni a hazai televíziózásban történt változásokat, így az állandó díjak, például a dráma és a dokumentumfilm kategória mellett évente változó néven is kiosztunk elismeréseket. Az első időszakban főként a közszolgálati műsorok voltak többségben, mára azonban körülbelül hasonló arányban adunk át díjat a kereskedelmi csatornák műsorainak is.”

Ahogy már korábban hírül adtuk, idén a közönség március 16-ig voksolhat a sajtóban közzétett szavazólapokon, valamint az országos napilapokban szétosztott levelezőlapokon a legkedveltebb reggeli műsorra és azok műsorvezetőire. Idén első alkalommal adnak át Aranyvekker díjat, az Axel Spriger jóvoltából. Tényfeltáró és oknyomozó kategóriában az „Információszabadság” különdíját ajánlotta fel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Valamint a pécsi kommunikáció és média szakos hallgatók is jutalmaznak, a dokumentum- és szórakoztatóműsorok közül adják a legjobbnak a Tévéfotel elismerést. A nevezett alkotások közül három készítőjének többek közt rendezői, operatőri vágói vagy díszlettervezői munkáért alkotói díjat is odaítél a zsűri.

Pécs, Művészetek Háza -
A Kamera Hungária egyik
helyszíne
„A kereskedelmi televíziók kulcsszava, a nézettség, nem nyomja el a fesztivál szakmaiságát.” Csermely Ákos szerint ennek köszönhetően évente egyre jobb műsorok készülnek. Az egyre inkább emelkedő szakmai színvonalat biztosítják a zsűritagok is, például Bencze György filozófus, Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója, vagy Szász János rendező és Koltai Lajos operatőr-rendező, a zsűri elnöke. Ezt támasztja alá, hogy az évente különböző városokban megtartott rendezvényre Pécsett kerül sor, amely annak köszönhető, hogy a város polgármestere maga ajánlotta a Mecsek alján fekvő megyeszékhelyet a rendezvény helyszínéül, mondta Csermely Ákos.

Az esemény fő szervezője hozzátette, hogy az 1999-ben elkezdett fieszta az 1991-ben Szinetár Miklós vezetésével rendezett televíziós műsorok seregszemléjét kívánja folytatni. Ezt jelezte az is, hogy az első Kamera Hungárián az Operaház jelenlegi igazgatója is ott volt a meghívott zsűritagok között.

A Kamera Hungária nem szeretne pusztán a televíziós alkotókörökön belül maradni, hanem a március 18-án kezdődő rendezvényen a nyitott mesterkurzusok mellett lesznek vetélkedők is (pl. Riporter kerestetik), amelyekkel nem csak a pécsi média szakos hallgatókat, hanem a minden érdeklődőt szeretnének aktivizálni. Így találkozni lehet Bajor Imrével, Vágó Istvánnal, valamint előadást lehet hallgatni a határon túli tévénézési szokásokról, a magyar film helyzetéről a médiában és az EU integráció hatásáról a hazai televíziózásban.

A fesztiválon díszbemutatók is lesznek, március 18-án 17.00-kor Dyga Zsombor Kész cirkusza, 20-án, szintén 17.00-kor pedig Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét lehet megtekinteni.

A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál nyertesei Budapesten, a Művészetek Palotájában a március 21-én rendezendő gálaesten kapják meg a nekik ítélt díjat.

A fesztivál szakmai programjain, vetítésein, közönségtalálkozóin a részvétel mindenki számára ingyenes.






nka emblema 2012