sex hikaye

Véget ért a Verzió

Summa

2009. november 9. - filmhu
Véget ért a Verzió
A vasárnap véget érő 6. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 76 vetítésen, 11 teltházas előadáson, 3100 látogató volt kíváncsi a 60 merész hangvételű verziós filmre.

A Verzió idén is ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthattunk a világ minden tájáról: nemi identitásról, fanatizmusról, szegénységről, politikai elnyomásról, rasszizmusról. Idén több mint 60 filmet mutatott be a Verzió.

Az egyik legnépszerűbb film a Verzió nyitófilmje, a Carmen esete Borattal című holland produkció volt, amely egy román falu lakóiról szól, akiket a Borat című film alkotói csúnyán átvertek: kazahsztáni kellemetlen figuráknak mutatták őket. A vetítésen vendégünk volt a film rendezője, Mercedes Stalenhoef.



A Lyukak a vasfüggönyön Retrospektív program a ma már klasszikusnak számító lengyel dokumentarista iskola Magyarországon eddig még nem látott főműveit mutatta be az 1950-es évekből. A Fesztivál keresztutak program a Húsz év demokrácia nemzetközi projekt által összegyűjtött cseh, szlovák, lengyel, német és magyar rendszerváltás-filmekből válogatott. 

Kilenc magyar emberi jogi témájú alkotás került az idei fesztivál programjába. Kőszegi Edit A három nővér, Somogyvári Gergő, Feszt Judit Csempelevél, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben, Vécsei Márton Messzi távol, Pálos György Mit tudjátok ti, ki vagyok én!, Zsigmond Dezső Napraforgók, Szalay Péter Nomád Pláza - Három vándor, Jeles András Párhuzamos halálrajzok, Krasznahorkai Balázs Omori asszonyok című alkotásai voltak láthatók.



Az 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazatai alapján a Burma VJ – Tudósítás egy zárt országból (rendező: Anders Østergaard), 2008-ban készült film nyerte. A koprodukcióban készült dokumentumfilm számos fesztiváldíjat – köztük a Sundance Filmfesztiválét - és jelölést (Európai Filmdíj) tudhat magáénak. A szatyrokba, hónuk alá  rejtett kamerákkal titokban filmező  újságírók életük kockázatásával mutatják meg testközelből, milyen Burmában fellázadni a hatalom ellen.  

A hatodik Verzión a leglátogatottabb külföldi film szintén a Burma VJ – Tudósítás egy zárt országból, a magyarok közül Gazdag Gyula Magyar krónikák című filmje volt. A hazai blokkban a legnagyobb szavazatot Krasznahorkai Balázs Omori asszonyok-ja kapta.  



12 film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akikkel kerekasztal-beszélgetésen vehetett részt a közönség.

Soros György nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Fontos dolog megnézni ezeket a filmeket, de nem nézhetjük tétlenül az embertársainkat ért méltatlanságot. Abban a reményben nyitom meg a fesztivált, hogy az itt vetített filmek segítenek a valóságos helyzet megismerésében és megértésében, és hozzásegítenek ahhoz, hogy aktív állampolgárként cselekedjünk az emberi jogok megsértése ellen.” 



Címkék

hír , verzió , toldi , díj



nka emblema 2012