sex hikaye

Vízipóló a filmvásznon

A szabadság véres dühe

2004. december 7. - filmhu
Vízipóló a filmvásznon
„Vér a vízben” néven vált ismertté a hidegháború alatt, 1956-ban, lezajlott szovjet-magyar vízilabda meccs, amelyet Joe Eszterhas forgatókönyvíró és Andrew Vajna készül filmre vinni. Az emlékezetes összecsapás az 1956-os olimpiai játékokon történt, amelyre éppen pár héttel a magyar forradalom leverése után került sor. A melbourne-i szovjet-magyar elődöntőt tartják a vízipóló legerőszakosabb meccsének. A magyar származású filmeseknek az InterCom székházában tett bejelentése szerint a mozit 2006 december 6-án tervezik bemutatni, ugyanis erre a napra esik a vízilabda-összecsapás 50. évfordulója.

 

Zádor Ervin a sérülés után
A mérkőzés alatt a legalattomosabb incidens akkor történt, amikor az egyik szovjet játékos, Valentyin Prokopov, megütötte a szenzációsan játszó 21 éves Zádor Ervint. A magyar játékost az ütés közvetlenül a jobb szeme fölött érte, és a vérző seb hamarosan elszínezte a medence vizét. Félelmetes jelenetek következtek, mert a két csapat tagjai egymásnak estek, és a verekedés átterjedt a nézőtérre is. A bíró alig kevesebb, mint egy perccel a befejezés előtt kénytelen volt lefújni a meccset. Ekkor 4:0-ra vezetett a magyar csapat. Végül mi nyertük az olimpiai vízilabda döntőt.

 

Az eseményt feldolgozó film részben Magyarországon fog játszódni, és nemcsak az olimpiai mérkőzéssel foglalkozik, hanem az elbukott 56-os forradalommal is. Andrew G. Vajna magyar származású producer korábban olyan filmeket hozott Magyarországra, mint az Evita, Madonna, és az Én, a kém, Eddie Murphy főszereplésével.

Eszterhas, akinek filmírói csúcspontjait a Flashdance és az Elemi ösztön jelentette, már befejezte a forgatókönyv első verzióját. Sőt már járt Budapesten, hogy megtekintsen néhány lehetséges helyszínt. Az ismert magyar származású producer még hozzátette, egyelőre még nincs rendező a feladatra, és végleges címe sincs a készülő mozinak.

Amit még tudni lehet a filmről, hogy magyar nyelven, magyar rendezővel, és részben budapesti helyszíneken szeretnék leforgatni. További kérdés, hogy kik szerepelnek majd a filmben, ami bizonyos, hogy Andy Vajna az vízilabda válogatott tagjainak tanácsát kérte a történet megfilmesítéséhez.

Ugyanezt a témát dolgozza fel a Freedom’s Fury című dokumentumfilm, amelyet az eddig főként tévéfilmek és sorozatok készítőjeként ismert Colin Grey irányít. A rendező gyeremekkora óta vízilabdázik, így személyesen érdeklődik a téma iránt, amelyről egyetemi edzőjétől hallott először, aki magyar volt. A film anyagi hátterének előteremtésében szerepet vállalt Quentin Tarantino, Lucy Liu és a díjnyertes dokumentumfilmes, Amy Sommer, valamint Andrew Vajna is. Az 56-os melbourne-i vízilabda-mérkőzést és forradalmat  feldolgozó  történet előreláthatóan 2005-re kerül a mozikba.






nka emblema 2012