sex hikaye

Vonzónak mondott filmterv társat keres

Beszámoló a Filmötletbörzéről

2012. november 11. - Köbli Norbert
Vonzónak mondott filmterv társat keres

A Filmalap tavaszi Filmötletvadászatán sok-sok olyan ígéretes filmterv bukkant fel, amelyek írói nem rendelkeznek játékfilmes referenciával, így a hatályos szabályok értelmében közvetlenül nem pályázhatnak a Filmalapnál. A Magyar Nemzeti Filmalap november 9-én, a Falk1 Rendezvényközpontban lehetőséget adott a 10 legjobbnak ítélt filmírónak, hogy ötleteiket referenciával bíró írók, rendezők, producerek előtt ismertessék, és terveikhez társra leljenek. Fotó: Valuska Gábor

 A sort Ábrahám Ádám filmötlete, a Romkom nyitotta; átgondolt, többrétű romantikus vígjáték egy írónőről, aki párkapcsolatban él kitalált regényhősével. töMikor egy hús-vér férfi kezd udvarolni a nőnek, a féltékeny regényhős önállósítja magát, és máris kész a különös szerelmi háromszög. A közönség kérdésére Ábrahám – aki az ELTE Filmszakán és a Fadein kurzusán tanulta az írást - elmondta, Charlie Kaufman és Woody Allen stílusában szeretné kidolgozni a történetet, ehhez írótársat, producert, rendezőt keres. Divinyi Réka, a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója hozzátette: a filmtervben szatíra lehetőségét is látja, akár más karakterek is életre kelhetnek az írónő romantikus ponyvaregényeiből.

borze abraham
Ábrahám Ádám

Boruzs Gergely Gábor az elbeszélés és a játéktervezés felől érkezik a filmvilágba. Sarló és aratás című filmterve, mely májusban az öt legjobb közé került a Budapest Film filmterv-pályázatán, 1989-ben egy határmenti szovjet laktanyában játszódik. Hősei seftelők, svindlerek, a rendszerváltás győztesei. Boruzs május óta átfogalmazta pitchét, azt mondja, a Filmalap javaslatára írta át a sztorinak sajátos keleti bájt adó marihuána-termesztést gázolajlopásra. Szajrémozi a Kelly hősei stílusában elnagyolt második félidővel, sok nyitott kérdéssel.

borze boruzs
Boruzs Gergely

Falussy Lilla író-dramaturg új fogást keresett Mátyás király életén, és talált is: Beatrice szemszögéből mutatja be az olasz-magyar királyi házasság történetét A Corvin dinasztia című filmtervében. A terméketlen királynéban értelem és érzelem viaskodik egymással, egészen férje haláláig, amikor is anyaként, Corvin János nevelőjeként talál magára. Falussy meggyőző előadásában Beatrice izgalmas hősnő; a hallgatóság soraiból azonban többen megkérdőjelezték a karakter történelmi hitelét.

borze falussy
Falussy Lilla

Mátyás király a következő pitchben is főszerephez jutott. Fenesi Gabriella jogász-parapszichológus A titkos tanácsos című filmötletében egy obskúrus történelmi figura, Domán osztogatja okkult tanácsait a reneszánsz királynak. A zavarosnak, kidolgozatlannak tűnő terv a karakterek helyett az udvari intrikákra összpontosít, miközben a csillagjóslást egzakt tudományként kísérli meg bemutatni. Divinyi Réka elmondta: a Filmalap A rózsa neve Mátyás-korabeli változatát látja a filmötletben, míg Szekeres Dénes producer vígjátékot olvasott ki belőle.

borze fenesi
Fenesi Gabriella

Horváth Gábor Kecskesajt és szerelem című filmötlete egy falusi szakácsról szól, aki a nagyvárosba költözik, hogy álmait valóra váltsa. A Fiction Science Labor írója szeret főzni, gasztroműsorokat szerkesztett, innen személyes érdeklődése a téma iránt. A „miben más a történet, mint a L’ecsó?” kérdésre Horváth azt felelte: a filmterv egyéniségét kozmopolita világnézete, sajátos szexualitása, almodóvari mellékszereplői adják. A Filmalap a történet falusi báját, más hozzászólók a közhelyességét emelték ki.

borze horvath
Horváth Gábor

A hallgatóság lelkesen fogadta a 25 éves Pálfy László vidám pitchét, melyben egy elnyomott alkalmazott bátran beolvas főnökének, majd közkívánatra beolvasó-vállalkozást nyit. A beolvasó ígéretes alapötlete begyújtotta a hallgatóság fantáziáját, de hamar kiderült, hogy a folytatást mindenki másképp képzeli el. Egyetértés csak abban alakult ki, hogy a történet jelen formájában bizonytalan, a karaktereken dolgozni kell.

borze palfy
Pálfy László

A színházi berkekben ismert Réthly Attila Szabadaz Á című filmterve saját színdarabján alapul, egy kamaszfiú felnőtté válásának története 1989-90 fordulóján. Az író-rendező emelkedett, költői pitchéből sokat megtudtunk a filmtervvel kapcsolatos emlékeiről és vízióiról, kevesebbet a történetről és a karakterekről. A korszakot, amelyhez „zsigeri közünk van”, Réthly sok zenével, szabad időkezeléssel, a Megáll az idő és az Amarcord nyomán szeretné filmre vinni.

borze rethly
Réthly Attila

Végh Zoltán reklámszakember és Csepregi János író / blogger (Az amerikai fiú) közös filmterve, a Zombik a parlamentben megnevettette és megosztotta a hallgatóságot. Az ötletes, vicces szinopszis szerint 1990-ben életre kelnek az országház pincéjében jegelt ex-uralkodók, és Ferenc Jóska vezetésével ámokfutásba kezdenek. Maga a Filmalap sem biztos benne, hogy reális eséllyel film készülhet a polgárpukkasztó - egyesek szerint szentségtörő – filmötletből, de a forgatókönyv fejlesztéséhez szeretnének segítséget nyújtani.

borze zombi
Csepregi János & Végh Zoltán

A Ha hadvezér munkacímű filmtervet hárman jegyzik: Szeredás András, Polgár Péter és Vékes Csaba. Hármójuk nevében a színészként ismert Vékes mutatta be történetet, melyben egy frusztrált történelemtanár lehetőséget kap a Csodaszarvastól, hogy visszautazzon az időben, és csatákat nyerjen a magyar történelem sorsfordulóin. Voltak, akik a Magyar vándor-ra asszociáltak az angol humorral előadott pitch hallatán, mások ifjúsági tévésorozatot gondoltak belé. Vékes elmondta, a történet egyelőre képlékeny, de ha elkészül, Woody Allen Éjfélkor Párizsban című filmjének stílusát és tanulságát (már a múltban is mindenki a múltban kereste a hibát) fogja tükrözni.

borze vekes
Vékes Csaba

Hitchcock, Bergman, Tarkovszkij és Tarantino keverékeként írta le Matuz János filmíró-dramaturg A mandarin éjszakája című forgatókönyvét, melyből saját bevallása szerint eddig 29 változatot írt; legutóbb egy Csodálatos mandarin-párhuzammal gazdagította. A Filmalap kérésére a szerző most rendezőt, producert keres. A történetről – amely mind Matuz, mind Divinyi Réka szerint „túl bonyolult” egy 10 perces pitchhez – keveset árult el, inkább a megvalósítás várható nehézségeiről nyilatkozott. Annyi kiderült, hogy a film fiatalok éjszakai autós üldözéséről szól, és bár vidám és szórakoztató, a végén mindkét főhős meghal.

 

borze matuzjo
Matuz János

A FILMÖTLETBÖRZE KATALÓGUSA

 

 

 





nka emblema 2012