sex hikaye

Vörös és fehér híradók: újabb eredeti filmfelvételek kerültek nyilvánosságra

2010. június 21. - filmhu
Vörös és fehér híradók: újabb eredeti filmfelvételek kerültek nyilvánosságra

Kun Béla, Rákosi és Horthy mellett például Stepka Flórián, a pesti csirkefogók tolonckocsisa és Gyimes doktor, a diplomás kasszafúró is szerepet kap a Filmhíradók Online gyűjteményének frissen bemutatott darabjaiban. Az 1914 és 1924 közötti évek némaságukban is beszédes mozgóképes hírei június 17-étől szabadon megtekinthetők az interneten a Neumann Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából.


Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak 5183 filmhírének bemutatásával tavaly indult Filmhíradók Online most közel 3 órányi új anyaggal bővült. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) egy 1914-es híradó, a Tanácsköztársaság alatt forgatott ún. Vörös Riport Filmek, a Horthy-féle hatalomátvételt követő, majd a Trianon után készült Corvin és Concordia Híradók közreadásával gyarapítja tovább a korlátozás nélkül, mindenki számára ingyenesen elérhető, magyar nyelvű online tartalmak körét.

 

A gyűjtemény új felvételeinek többsége Magyarország történelmének, azóta kulcsfontosságúvá vált politikai és harci eseményeit rögzíti, de a fennmaradt filmhírek között helyet kapnak a civil lét, a hétköznapi élet kisebb-nagyobb történései is. Míg 1914-ből a főváros első világháborút közvetlenül megelőző hónapjainak színes történéseit őrizte meg a filmszalag, 1919-ben már a proletárdiktatúra eseményei, harci tettei és bukása jelentették a fő témát, a húszas évek elejére pedig az elfoglalt déli országrész visszavétele, egy pokolgépes merénylet és az államrendőrség reprezentatív jelenléte nyomta rá a bélyegét.


Gyereksziget 1919-ben, fő attrakció a kifliverseny megkötözött kézzel


A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált filmanyagokat a Neumann feldolgozásában, az általa üzemeltetett NAVA különgyűjteményének részeként ismerhetjük meg.

 

A Filmhíradók Online 2009. november 5-ei indulásától 2010 júniusáig közel 150 ezer látogatót fogadott, és több mint 2 millió 200 ezer oldalmegtekintést ért el. A weboldal 2010-ben bekerült az audiovizuális archívumok nemzetközi szövetsége által kiírt FOCAL Awards pályázat londoni döntőjébe és elnyerte az Év Honlapja szakmai verseny különdíját is.


Horthy fővezér bevonul és tetemre hívja Budapestet

A 77 filmajándék akció 2008. decemberi sikerét követően a NAVA további szabadon elérhető tartalmakat tett közzé az interneten: a Filmhíradók Online történeti értékű forrásanyagai mellett népszerű új szolgáltatásként 2010 tavaszán Gramofon Online néven, múlt századi hangfelvételek digitalizálásával, feldolgozásával és hallgathatóvá tételével megteremtette a majdani Nemzeti Hangtár alapjait is. A NAVA teljes – televíziós és filmes tartalmakat felölelő – gyűjteménye az interneten szabadon kereshető, és az ország több mint 800 NAVA-pontjában ingyenesen megtekinthető.






nka emblema 2012