sex hikaye

Zene, szerelem, pornó vegyesen

Amerikai-magyar szívügyfilm

2003. november 11. - filmhu
Elkészült a Lovy Brothers Mix című, harmadik nagyjátékfilmje, amely nagyrészt Budapesten játszódik, magyar sztárok közreműködésével. A magyar származású amerikai testvérpár filmje várhatóan jövő év márciusában debütál a magyar mozikban. A tengerentúli mércével low-budgetnek számító mozi amerikai-magyar koprodukcióban, magántőkéből készült el. Robert Lovy, a film producere és látványtervezője szerint az anyagi sikerhez egy ilyen kis ország esetén erős nemzetközi szereplésre van szükség.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
Több mint egy éve fejeződtek be a Mix forgatási munkálatai, Steven Lovy rendező, aki a film vágója is egyben, azóta folyamatosan dolgozott az anyagon. A hosszú utómunka éppen időben fejeződött be egy esetleges szemlés nevezéshez, de még nem dőlt el, hogy a film látható lesz-e a legnagyobb magyar filmes rendezvényen, tájékoztatta a filmhut Robert Lovy.

„Még nem döntöttük el, hogy elindítjuk-e a filmet a szemlén, erről a forgalmazó SPI-jal közösen fogunk dönteni. Az se biztos még, hogy a bemutató márciusban lesz, egyelőre ezt tervezzük. Sok jó magyar filmet mutatnak be mostanában, Antal Nimród Kontroll-ját, meg Herendi új filmjét, a Magyar vándor-t, nem szeretnénk ezekkel a filmekkel egyszerre kijönni. Ugyanakkor a nagy hollywoodi produkciókon is rajta tartjuk a szemünket, nemsokára jön A Gyűrűk Ura harmadik része, jó lenne azt is kikerülni.”

A tervek szerint a film Magyarországon indulna el, majd fokozatosan vinnék ki külföldre, fesztiválokon szerepeltetnék, és a végső állomás az amerikai bemutató lenne.

„A legjobb Magyarországon elindulni a filmmel, mivel magyar sztárok szerepelnek benne. Eddig aki magyar látta, mind nagyon szerette a Mixet.”

A film promóciójának része egy videó klip, melyet a Balkan Fanatik együttes egyik számához készített a Lovy Brothers. A klip részben a film képeire épül, míg a filmben is felcsendül a dal. Amerikában az ilyet úgy hívják: cross-promotion.

A Lovy testvérek 1990-ben készítették el Circuitry Man című első filmjüket, melyet Steven rendezett, míg a produceri teendőket Robert látta el. A mai napig ebben a felállásban készítenek filmeket.

„A Circuitry Man elég jól teljesített az USA-ban, egyike volt az első cyberpunk filmeknek. Magyaroroszágon is adták az HBO-n, ha jól tudom. Ennek volt egy folytatása is négy évvel később, majd Steven és én néhány évig különváltunk és mással foglalkoztunk. De még 1991-ben ért minket egy meghatározó élmény, mely tulajdonképpen a Mix történetének alapja lett. A történet úgy indul, hogy egy magyar származású fiatalember az apjával Magyarországra látogat nagyapja temetésére. Ez velünk is megtörtént. Igazából itt nőttünk fel, nagyon sok mindent megtanultunk magunkról és a családunkról.”

A Mix gyártása lassan három éve zajlik, Robert Lovy azóta Magyarországon él, és a reklámszakmában dolgozik.

„Nagyon sok munkánk van a filmben, de ez egy szívügy és nem pénzügyi vállalkozás. A Circuitry Man esetében producereink voltak, akik megmondták, hogy mit szeretnének látni és mit nem. Ezt a filmet magunknak csináltuk, senki nem szólt bele, és ettől nagyon más lett. Látszik, hogy szívből jött.”

A Lovy Borthers nem egyfilmes kiruccanásnak tervezi a „magyar-kalandot”. Heartless című új filmötletüket Tony Curtis-nek mutatták meg, aki pozitívan reagált.

„Nagyon tetszik neki a könyv, szeretne benne lenni. Elsősorban mint színész, aztán meglátjuk, hogy más módon is sikerül-e együttműködnünk vele. Nagyon megszerettük a magyar viszonyokat, ide költöztünk, szeretnénk az új magyar filmes generáció részévé válni. Nagyon jó itt filmet csinálni, mert aki a szakmában van, az mind imádja a filmet. Nem a pénzért csinálják, mert pénzt nem nagyon lehet keresni. Hollywoodban sok pénzért dolgoznak az emberek, itt szerelemből. A közönség nem elég nagy ahhoz, hogy anyagilag sikeres filmeket lehessen létrehozni. Éppen ezért kell olyan filmeket csinálni, melyek nem csak ezen a szűk piacon, hanem külföldön is versenyképesek.”

Robert Lovy különösen elismerően nyilatkozott a magyar színészekről.

„A film szereplői, (Kulka János, Gryllus Dorka, Rudolf Péter, Koós Olga és még sokan mások – filmhu) nagyon tehetségesek, a lehető legjobb minőséget kaptuk. Nem pénzéhes sztárokat, hanem vérbeli profikat, akik érteni akarták, hogy mit szeretne a rendező. És nagyon bátrak voltak, hiszen a film nagy részében angolul beszélnek. Csak akkor szólalnak meg magyarul, amikor Mitch, a főszereplő nincs a jelenetben. Koós Olga például egyáltalán nem beszél angolul, de olyan ügyesen mondta vissza a szöveget, hogy mindet szavát elhiszem. Kulka Jánosnak sokszor meg se kell szólalnia, olyan erős színész, hogy csak belép a jelenetbe és már érezni, hogy mi van.”

Az 1 millió dollár alatti költségvetés amerikai viszonylatban low-budget. Magyarországon ritka módon teljes egészében magántőkéből készült. Robert Lovy szeretné visszakapni a pénzét, amihez egy esetleges magyar siker sem lesz elég. Ehhez külföldön, esetleg az USA-ban is működnie kellene a filmnek.

Címkék

hír



nka emblema 2012