sex hikaye

A nyugalom

Vizi Mária

2009. január 15. - filmhu
1-1  /  2
A nyugalom
Vizi Mária tévéfilmben dolgozta fel Bartis Attila alkotását. A rendezőt a szemle elött kérdeztük e-mailben.

filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Vizy Mária: Ez a film Bartis Attila azonos című regényéből készült adaptáció, amelyben az író szereplője, alakítója saját regényének.  Egy fotográfust játszik, neki köszönhetően elevenednek meg a regény lapjai. Meghatározó irodalmi teljesítménynek tartom Bartis Attila alkotását, rám is nagy hatással volt, ezért megragadtam az ORTT irodalmi művek népszerűsítésére kiírt pályázati lehetőségét. 


filmhu:Hogyan választottad ki a stábodat?

V. M.: Közel tíz éve dolgozom ugyanazokkal az emberekkel. Nem kerestem meg őket, olyan, mintha mindig is lettek volna. Magától értetődően együtt készítjük filmjeinket: Szepesi Gábor operatőrrel, Hargittai László vágóval és Wahl Frigyes hangmérnökkel. A hangutómunkát pedig Szigeti Ágnes és Solymosi Ákos végezte.


Nézz még több képet a filmből!


filmhu:Hogyan állt össze a költségvetés?

V. M.: A film csekély költségvetésből készült, az ORTT-nek köszönhetően pályázati pénzből állt össze, a médiatámogatói bázist pedig a Duna Televízió jelentette.


filmhu:Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

V. M.: Annak ellenére, hogy az alaptörténet meglehetősen nyomasztó, az Andort alakító Trill Zsolti végig mókázott a forgatás szüneteiben.


filmhu:Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt? 

V. M.: A forgatás ideje alatt beteg és lázas voltam, nehéz volt végigcsinálni, különösen a -15 fokos hideg szélben a Szabadság hídon, illetve a temetőben forgatott jeleneteket.


filmhu:Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

V. M.: Semmit nem várok, természetesen mindegyik kollégának megnézem a filmjét, hiszen érdekel.filmhu:Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

V. M.: Díjakat nem feltétlenül akkor kap az ember, amikor kiérdemli. Kár lenne ennek latolgatásába kezdeni. Kaptam már úgy díjat, hogy nem is számítottam rá, de fordítva is megtörtént. 


filmhu:Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

V. M.: A főhős, Andor, amikor a csapos nő kérdi tőle a kocsmai jelenetben, hogy miért nem megy már el végre nyaralni, rezignáltan így válaszol:
-Ősz van, Jolika.
Változó tartalmakat mögé gondolva ezt a mondatot szajkózta azután az egész stáb.


filmhu:Legtöbbször felvett jelenet?

V. M.: Murphynek köszönhetően a mínuszos külső jelenetekkel időztünk a legtöbbet.
filmhu:Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

V. M.: Miután televíziós bemutatásra szántuk a filmet, és videóra forgott, kár lenne ezt fontolgatni. 


filmhu:Hány néző tenne téged boldoggá?

V. M.: Kaptam már pozitív visszajelzéseket nézőktől, akik ennek a filmnek köszönhetően jutottak el az alap műhöz. Ezért készült el a film, ennél nagyobb elismerésre nincs szükség. Az exponenciálisan növelhető nézőszám nem izgat.


filmhu:40 éves lett a szemle, mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

V. M.: Furcsa idegenségérzéssel járkálok mindig a szemle programjai között. Találkozom elégedetlen kollégákkal, mindig mindenki fut valahová, dől belőle a keserűség, haragszik valakire, megbántottnak, mellőzöttnek érzi magát. Ez általános jelenség. Talán nem kellene ilyen véresen komolyan venni magunkat.

A film adatlapja a 40. Magyar Filmszemle hivatalos oldalán.

1-1  /  2

nka emblema 2012