sex hikaye

Cirko 20: Ez a mozi maga a szabadság

Az Ankertben ünnepelte szülinapját a nagykorú mozi

2014. június 5. - Molnár Judit Anna
Cirko 20: Ez a mozi maga a szabadság

Húsz évvel ezelőtt, egy Lőrinc pap téri pincehelyiségben kezdtek el filmeket vetíteni. A mozijuk nevét egy meghibásodott cirko-gejzírről kapta, amelyről akkoriban még csak annyit tudtak, hogy ez az a dolog, amit meg kell javíttatniuk. Tegnap este a szakma az Ankertben, zenével, tánccal és Hanna Schygullával ünnepelte a nagykorú mozit.

Tegnap este a Cirko-Gejzír mozi barátaival telt meg a budapesti szórakozóhely. Hanna Schygulla, Fassbinder legendás színésznője és alkotótársa adott műsort: a sanzonestet a saját élete ihlette, így újra meg újra átjárta a mozi és az egyik legnagyobb filmrendező szelleme az előadást. Egy, a moziról készült dokumentumfilmet is láthattak az ünneplők, amelyben a Cirko összes barátja, és munkatársa megszólalt.

A bulin megjelent filmeseket kérdeztük arról, hogy mit jelent számukra a Cirko, mi az, ami elsőre eszükbe jut róla.

 

Pataki Ági - Kovács Gábor (producerek)

Legelőször akkor kerültünk kapcsolatba a Cirkoval, amikor még szinte nem is voltunk a szakmában. Olvastunk egy hirdetést, amelyben támogatást kértek. Mivel már akkor is imádtuk ezt a mozit, természetesen támogattuk. Ekkor adtunk életünkben először szakmai támogatást valakinek. A kezdetektől járunk a Cirkoba. A mai napig, ha csak tehetjük, és van választási lehetőségünk, hogy melyik moziba nézzük meg ugyanazt a filmet, akkor általában vagy a Művészben vagy a Cirkoban tesszük. Haneke Fehér szalagja nagyon emlékezetes moziélményünk volt, ami egyértelműen a Cirkohoz kötődik.

cirko20 3

Nézegess még több képet a buliról!

Rév Marcell (operatőr)

A nagynéném a Cirkoban dolgozott, és gimnazista koromban volt, hogy beugrottam hozzá, így egyszer két napig jegyszedőként dolgoztam a moziban.

Rev Marcell

Alföldi Róbert (rendező, színész)

A Cirko nekem a szabadságot jelenti. Ha meghallom a Cirko nevét, mindig nagyon erős érzet társul mellé. Ma este is ezt érzem. Olyan ez az este, mintha egy normális európai országban élnénk, szabadon, jókevűen, szeretettel.

Alfoldi Robert

Mundruczó Kornél (rendező)

Lőrinc pap tér!!!

cirko20 5

Kocsis Ágnes (filmrendező)

Amikor először voltam a Cirkoban, elsőként a hangulata fogott meg, mert nagyon különlegesen volt berendezve. Most pedig fantasztikusnak tartom, hogy még mindig él ez a mozi.

Kocsis Agnes

Szabó Simon (rendező, színész)

Sokáig csak kiírva láttam a feliratot, hogy Cirko-Gejzír, de nem tudtam, mi az. Amikor a 16-osra forgatott Zsebzsötem című filmünk muszterét szerettük volna megnézni, bajba kerültünk, mert nem találtunk olyan helyet az országban, ahol le is tudják játszani ezt a formátumú forgatott anyagot, és ahova be is engedtek volna miket. A cirkósok voltak egyedül olyan rendesek és jó fejek, hogy levetítették nekünk, és így ott nézhettük meg először, hogy mit is forgattunk.

Szabo Simon

Báron György (filmesztéta)

A legemlékezetesebb élményem a Cirkoval kapcsolatban, hogy mindig hasra estem a lépcsőnél, mert régen nem volt megvilágítva. Különleges élmény volt ott mozizni, mert több helyről szedték össze a székeket és fotelokat, ezért nem volt komoly mozi jellege. Olyan volt, mintha egy lakásban néznénk a baromi jó filmeket. Ilyennek kellene lennie egy mozinak. 

Baron Gyorgy

Wéber Kata (színésznő, a Fehér Isten egyik forgatókönyvírója)

Gimnazista koromban a Cirkoban láttam a Cseresznye íze című filmet, amely az első olyan filmélményem volt, amelyben nagyon keveset beszéltek. Nagyon nagy hatással volt rám. Akkoriban jellemző volt a gimnazisták körében, hogy ilyen típusú helyeken találtuk meg a szabadságunkat. Nagyon remélem, hogy a mai fiataloknak is ezt tudja jelenteni a Cirko.

Weber Kata

Gyárfás Eszter (producer)

A Cirko mint fogalom él bennem. Most is szinte hetente járok oda. Nagyon fontos ez a mozi az én életemben, de Budapest életében is. Ha én elérném azt, amit a Cirkonak sikerült, amit a Cirko jelent az országunknak, akkor már nagyon boldog lennék. Nagyon nagy dolog, hogy 20 éve létezik, fennmaradt, és ilyen fontos filmeket mutat be.

Gyarfas Eszter

Horváth György (a Titanic fesztivál igazgatója)

Három-négy évvel ezelőtt egy filmes beszélgetésen felmerült, hogy szerencsés-e egy kópiában bemutatni egy filmet Magyarországon. Én úgy gondolom, létfontosságú, hogy legyen még olyan cég, amely ha máshogy nem, de egy kópiával idehoz olyan filmeket, amelyeket egyébként nem láthatnánk itthon. Azóta is azt bizonyítja a Cirko, hogy ez életképes modell.

Horvath Gyorgy

Olvasd el a Cirko 15. szülinapján készített interjúnkat is!

(fotó: Valuska Gábor)

 Címkék

Cirko , szülinap , képriport , bulinka emblema 2012