sex hikaye

Ex Oriente Workshop 2007

Nemzetközi lehetőség  a magyar dokumentumfilmek számára

2007. május 21. - filmhu
Ex Oriente Workshop 2007
Budapest és Piliscsaba ad otthont az Ex Oriente Film  nemzetközi dokumentumfilmes workshopnak május 30. és június 3. között, a prágai székhelyű Institute of Documentary Film és az Inforg Stúdió szervezésében. Fő szlogenjük: „Dokfilmipar örömmel és kreativitással”.

Az Ex Oriente Film Workshop jó hangulatú, kreatív és realista, egy év hosszúságú workshop dokumentumfilmes rendezők és producerek számára. Olyan tudást és kapcsolatrendszert ad a résztvevőknek, amely a későbbiekben lehetővé teszi számukra, hogy nemzetközi színtéren valósítsák meg és forgalmazzák kreatív dokumentumfilmjeiket. Az év során három intenzív, 4-5 napos kurzust tartalmaz, kombinálva projekt-analíziseket, plenáris üléseket, inspiráló előadásokat, valamint személyes és csoportos konzultációkat.

Az IDF lehetővé teszi a kelet-európai alkotók számára, hogy beléphessenek a dokumentumfilm világába, a szó legszélesebb értelmében. Az IDF abban segíti a helyi filmkészítőket, hogy megismertessék magukat európai televíziótársaságokkal, forgalmazókkal, dokumentumfilm fesztiválok képviselőivel, producerekkel, filmvásárlókkal és filmkészítőkkel - a dokumentumfilm piacával.

Az Ex Oriente Film kiválasztott filmkészítőket segít abban, hogy filmtervüket három workshopon fejelesszék az év során, három városban. A résztvevők nemzetközi szakértőkkel konzultálhatnak forgatókönyveikről, megtanulják milyen témák lehetnek aktuálisan érdekesek a televíziók vásárló szerkesztői számára és információt szerezhetnek arról, hogyan találjanak  ko-producert és forgalmazót külföldön. Bár az előadók és a szakértők nagyrésze nyugatról érkezik az Ex Orientére, a workshopnak nem az a célja, hogy a kelet-európai alkotókat arra kényszerítse, idomuljanak a nyugat-európai szabványokhoz és formákhoz, hanem hogy megteremtse a kelet-európai filmkészítés helyét a nyugati dokumentumfilmes környezetben.

A résztvevő projektek kiválasztásánál ezért a minőség és a téma eredetisége a kritérium. Idén, a szervezők két magyar filmtervet választottak, melyeket rendezőik és producereik képviselnek a workshopon: Füredi Zoltán, Gerencsér Anita és Muhi András A brigád/Mr. Acélbalta című projektje egy mongol közösség vezetőjéről készül; Kocsis Tibor Mentsétek meg verespatakot! (Új Eldorádó 2.) című projektje a verespataki aranybánya-építkezés további történetét követi nyomon.

Az Ex Oriente Workshop öt napja alatt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszán és a budapesti Cseh Centrumban, nemzetközi vendégek adják át tapasztalataikat a résztvevőknek. A workshop sztárvendégei Arunas Matelis Litvániából, akinek Before Flying Back to the Earth című filmjét a világ számos nagy fesztiválja vetítette, többek között az amsterdami  IDFA; és Timo Novotny Ausztriából Life in Loops című átütő erejű filmjével. E két nagyszerű rendező filmjeit esettanulmány keretében láthatják a résztvevők és az érdeklődő közönség.

A workshop magyaroszági része számos olyan programpontot tartalmaz, ami a magyar dokumentumfilmes közösség figyelmét célozza meg. A vetítések mellett a program olyan előadásokat kínál, mint a „Filmfinaszírozás Európában” és a „A hogyan dolgozzunk kis cégként nemzetközi színtéren” , olyan szakértők előadásában, mint Paul Pauwels (producer, Belgium) és Mikael Opstrup (producer, Dánia). A magyar filmkészítőknek ezen kívül személyes konzultációra is lehetőségük nyílik, melynek keretében saját filmterveikről beszélgethetnek a vezető európai filmes szakemberekkel.

Az Ex Oriente vendégei és szakértői

Tue Steen Muller (Dánia)

1947-ben született, kisfilmekkel és dokumentumfilmekkel foglalkozott több mint 20 éven keresztül a Dán Filmintézetnél, mint sajtótitkár, majd, mint forgalmazási és információs vezető és producer. Cikkei folyamatosan jelennek meg dán és nemzetközi újságokban és magazinokban. 1996-ban, megalakulásakor lett az EDN (European Documentary Network) igazgatója. 2005-ben megkapta az EDN Életmű-díját. 2006 óta szabadúszó konzultáns és tanár, dán és európai dokumentumfilmes területen.

Paul Pauwels (Belgium)
Független producer – Perception Films, Belgium

Az RITCS filmiskolában tanult Brüsszelben, 1979-ben szerzett diplomát mint rendező és producer. Nagyjátékfilmeknél dolgozott gyártásvezetőként és felvételvezetőként 1987-ig, amikor megalapította saját cégét a Periscope Productions-t. 2005-ben kivált a cégből és a Flamand Köztelevízió (VRT/CANVAS) programigazgatója lett. 2006-ban úgy döntött ismét független producerként folytatja munkáját, és megalapította új cégét a Perceptions-t. Paul Pauwels szakértőként és tanárként aktívan részt vesz számos szervezet munkájában.

Mikael Opsrtup (Dánia)
Független producer – Final Cut Production, Dánia

Irena Taskovsky
Független forgalmazó – Taskovsky Films, Egyesült Királyság/Cseh Köztársaság

Az eredetileg boszniai származású Irena Prágában szerzett diplomát a FAMU-n, ezen kívül a jeruzsálemi Sam Spiegel Film and TV School és a londoni National Film and TV School iskolákban tanult filmkészítést.
Londonban él, saját cégét vezeti, számos olyan projekt fejlesztésében vesz rész, melyeket nemzetközi koprodukcióban kíván megvalósítani.

Filip Remunda
Rendező, producer, tanár – Cseh Köztársaság

1973-ban született Prágában. Rendezőként, producerként és operatőrként és audiovizuális workshopok tanáraként dolgozik. A prágai Film Akadémián tanult dokumentumfilm készítést, 2005-ben szerzett diplomát.

Arunas Matelis
Rendező - Litvánia

Arunas Matelis a litván filmkészítők új generációjának képviselője. Matematikát tanult a Vilniusi Egyetemen, később a Litván Zeneakadémián szerzett diplomát. 1992-ben megalapította az egyik első független filmprodukciós céget Litvániában Nominum néven.

Timo Novotny
Rendező – Ausztria

Bécsben él és dolgozik, társalapítója és tagja a Vidok or Sofa Surfers-nek. Filmjeit számos kiállításon és fesztiválon vetítették, többek között Clermont-Ferrand-ban, Mexico városban, Sarajevo-ban, New York-ban és Montrealban.

Dr. Stefan Rüll
Lawyer, Rüll Law Office, Németország

Stefan Rüll irodája jogi szolgáltatást nyújt a finanszírozás, gyártás és forgalmazás kérdéseiben, hazai és nemzetközi koprodukciók esetében.

Magyar projektek az Ex Oriente Film workshopon

Füredi Zoltán: A brigád/Mr. Acélbalta
(szituációs dokumentumfilm)

Gansükh (Mr. Acélbalta) pásztorként éli az életét egy völgyben, Észak-Mongóliában. Úgy döntött, elindul a következő parlamenti választásokon. A film a jurtában élő család mindennapjait és a főhős társadalmi, politikai tevékenységét mutatja be. Mint egy személyes utazásra kísérjük őt el a 2008-as parlamenti választások vidéki propaganda kampányának és a választási folyamat útján.
A film mély és látványos bepillantást ígér a piacgazdaság és a globalizáció világába csöppenő poszt-szovjet, nomád közösség mindennapjaiba, és lehetőséget ad, hogy közvetlenül figyeljük meg a demokrácia elemi működésmódját.

A film a magyar közönség számára azért fontos, mert érthetővé és átélhetővé teszi azokat a társadalmi és politikai változásokat, amelyek a közelmúltban játszódtak le Magyarországon, s amelyeknek minden bizonnyal még nem értünk a végére.

Kocsis Tibor: Mentsük meg Verespatakot! (Új Eldorádó 2.)

A nagysikerű Új Eldorádó című dokumentumfilm folytatása.
A kis erdélyi faluban, Verespatakon (Roşia Montană) 2000 éve bányásznak aranyat.

A kanadai-román cég, a Roşia Montană Gold Corporation, Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját akarja megnyitni itt. Tíz éve, a bányaterv megjelenése óta a közösség kettészakadt. Mindkét fél azt állítja: megmenti Verespatakot. A lakosság egy része szerint, a kanadai megaterv az egyetlen túlélési lehetőségük. A falubeliek másik része szerint, az új aranybánya megépülése, Verespatak pusztulását jelenti. A cég 2006-ban elkészítette a környezetvédelmi hatástanulmányt.2007 elején a verespataki állami bányák bezárásával az utolsó munkalehetőség is megszűnt. A bányaterv ellen és mellett harcolók minden eszközt bevetnek céljaik eléréséért. Nyílt leveleket írnak, világlapokban cikkeznek, a téma mára már nemzetközivé vált.Kinek van igaza? Mi lesz Verespatakkal és az itt élő emberekkel? A döntés a román kormány kezében van.

A Mentsük meg Verespatakot! egy kis Kelet-Európai település története, de valójában mély aggódás Földünk sorsáért.
„Ha megépül a bánya, végünk van.” „Ha nem épül meg a bánya, végünk van.”
(a verespataki lakosok)

Az Ex Oriente Workshop idei, magyarországi rendezvényét az Inforg Stúdió szervezte meg az ORTT, a Cseh Centrum és a MEDIA Desk támogatásával.

NYITOTT PROGRAMOK

BUDAPEST
2007. május 31., csütörtök – Cseh Centrum, 1063 Bp., Szegfű u. 4.
18:30 – 19:30
„Financing your film in Europe” and „How and why to work internationally in a small company” – Paul Pauwels és Mikael Opsrtup előadása

19:30 – 21:00
Before Flying Back to the Earth – Arunas Matelis filmje (52 perc)
A vetítést koccintás követi a helyszínen.


PILISCSABA
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba, Egyerem u. 1.
Konzultációs nap: 2007. június 2., 11:00 – 13:00
Nyílt konzultációs lehetőség magyar dokumentumfilmesek számára. Időpontegyeztetés: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Vetítések: A Stephaneum 1-es előadóban
2007. május 30., szerda 21:00 : Papp Gábor Zsigmond – Az ügynök élete
2007. június 1., péntek 20:30 : Timo Novotny – Life in loops


Kapcsolat:
Andrea Prenghyová +420 777 823 111
Ivana Miloševičová  +420 604 788 752
www.DOCUinter.net/ExOrienteFilm
tel: +420 224 214 858

Gerencsér Anita, Inforg Stúdió
tel: +36 30  242 3982
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.inforgstudio.hu


nka emblema 2012