sex hikaye

Kegyelem – a Faludi Akadémia filmes rendezvénye

A szeretet a filmkészítésben is alapvető

2007. november 16. - filmhu
Kegyelem – a Faludi Akadémia filmes rendezvénye
Közel félszáz pályamunka verseng a november 16-17-én megrendezésre kerülő XII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén, amely idén a Kegyelem témája köré épül. Az eseményről és a filmoktatásban tapasztalható trendekről hallhattunk beszámolót a szervezőktől valamint a zsűri tagjaitól.

A Faludi Ferenc Akadémia által az idén 12. alkalommal megrendezett eseményre 55 film érkezett, portugál, belga, német, határon inneni és túli magyar szerzők alkotásában. A filmek kisjátékfilm, kísérleti film, dokumentumfilm kategóriában versenyeznek.

A szervezők elsősorban a Kegyelem témájában született alkotásokat várták. A Faludi Ferenc Akadémia a jezsuita rend felsőoktatási intézménye, így általában valamilyen keresztény téma köré szerveződik az esemény, idén ez a Kegyelem filmes ábrázolása - tavaly Vízenjárás névvel hirdették meg a rendezvényt.

A Kegyelem konferencia sajtótájékoztatójára az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor, ahol a zsűri tagjai közül Buglya Sándor, producer, Prof. Francesco Casetti, filmtudós valamint Mispál Attila rendező és Teszler Tamás, a Diákzsűri elnöke mondta el észrevételeit a fesztiválhoz és a filmes képzéshez kapcsolódóan.

A felsőoktatás növekvő szerepe a filmkészítésben

Francesco Casetti a zsűri elnöke, és egyben a milánói Universitá Sacro Cuore valamint a Yale Egyetem tanára szerint az amatőr és a profi filmesek közötti távolság főként a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre inkább elmosódik, sőt, egy alkotó életében a hagyományosan értelmezett profi és amatőr státusz többször is változhat. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az elméleti képzés mellett a felsőoktatási intézmények egyre komolyabb szerepet vállalnak a filmgyártásban is. Valamint hangsúlyozta a nemzeti filmgyártás értékmegőrző szerepét a globalizációval szemben.

Operatőri alkotótábor a Faludi Akadémia szervezésében

Buglya Sándor producer és a Dunatáj Alapítvány elnöke az amatőr és profi filmesek közötti különbségek feloldódása kapcsán ennek hátrányaként azt említette, hogy számos alkalommal az amatőrök utánozzák a profikat. Ugyanakkor a technika fejlődésének következtében azok nem professzionális használói mindenképpen nyitottabbá válnak a filmes élmények befogadására.

Mispál Attila rendező kiemelte, hogy a Faludi Akadémia rendezvénye egy hosszabb alkotói folyamat egyik állomásaként is szerepet kap. Az oktatási intézmény ugyanis általában nyaranta szervez alkotótáborokat operatőr, vágó és más filmes szakterületeket megismerni vágyóknak, illetve a filmek bemutatása után a zsűri részletesen elemzi azokat. Azonban a szemlére nemcsak tematikus, a Faludi alkotótáborban készült filmekkel lehet nevezni.

A rendező a filmes tanítást olyan inspiráló tevékenységnek tartja, amelyből ő maga is gyarapodhat. Ugyanakkor a tanulás nem automatikus folyamat, hanem a hasonló fórumok résztvevőinek aktív figyelmét követeli. Mispál Attila és Buglya Sándor is a talentum felfedezését és az alkotó atmoszférát tartja a filmes képzés legfontosabb feladatának.

Szerepek tisztázása és pontos kommunikálása

Ma a mozgókép oktatása egyre több irányból szűrődik be a különböző képzésekbe, véli Teszler Tamás, a Diákzsűri elnöke. A technika egyre olcsóbbá válása identitászavart is okoz a képzésben. Véleménye szerint nagyon fontos lenne, ha magunk az oktatási intézmények is tisztáznák, hogy pontosan milyen képalkotói képzést kínálnak, és azt pontosan kommunikálnák.

Lehetséges megoldásként említette Buglya Sándor a kolozsvári képzést, ahol az első két évben nem válik el a képalkotói tevékenység oktatása, együtt tanulnak fotóművészek, filmművészek és leendő médiaszakemberek is.

Végül Professzor Casetti az felsőoktatási intézmények szerepének megnövekedésének okait a felsőoktatásban a következőképp foglalta össze. Elsőként a már többször említett digitális filmezési technika egyre elérhetőbbé válását hangsúlyozta, valamint azt, hogy a filmgyártás felől egyre több szakember vesz részt az intézményi oktatásban. Harmadikként pedig a filmessé válás útjának változását említette.

Munkában a Diákzsűri a 2006-os Vízenjárás alkalmával

Véleménye szerint 20-30 éve az alkotóvá válás útja elsősorban a gyártásban való részvétel során a filmes hierarchia lépcsőfokainak végigjárásával volt lehetséges. Ma elsősorban saját projekteket fejlesztő, filmes képzésben részesült alkotóké a főszerep, akik a tengeren túl a Sundance fesztiválon emelkedhetnek ki, Európában pedig a MEDIA Program segítségével juthatnak el a komolyabb filmkészítéshez.

A filmszeretet tanítása

Vagyis az elméleti képzés oktatás szerepét hangsúlyozta a professzor, ugyanakkor elismerte, hogy a képalkotói tevékenység oktatása szinte lehetetlen feladat - a filmértelmezés tanítása már könnyebben megvalósítható. Az olasz szakember szerint számára nemcsak elméletek tanítása a legfőbb feladat, hanem saját példáján keresztül a „filmszeretet tanítása” is.

November 16-án kora délutántól párhuzamosan zajlanak az előzsűri által a versenyprogramba be nem választott információs filmek és a versenyfilmvetítések. Ezen a napon láthatják az érdeklődők a külön szekcióban versengő filmegyetemi hallgatók munkáit is. Este az Olomouc-i "Film a halak jegyében fesztivál” válogatásit nézhetik meg az érdeklődők.

Később a 2007-es Cinefest és a BuSho fesztivál, valamint a 2006-os Vízenjárás fesztivál legjobb filmjeit nézhetik meg a filmrajongók.

Az ünnepélyes díjkiosztóra szombaton este 19 órakor kerül sor az Urániában. A legjobb filmek sorsáról a hazai szakemberek mellett prof. Francesco Casetti, nemzetközi filmtudós, a zsűri elnöke dönt.Címkék

beszámoló , fiesztanka emblema 2012