sex hikaye

Matuska

Szász Csongor

2009. január 23. - filmhu
Matuska
A fiatal dokumentumfilmes, Szász Csongor Magyarország legismertebb legújabbkori terroristájának, Matuska Szilveszternek a nyomába eredt, és stábjával öt(!) éven át forgatott. A biatorbágyi rém portréjával az idei szemlén debütáló filmest e-mailben kérdeztük.

Filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Szász Csongor: A Matuska volt az első komoly film ötletem ami szorosan kötődött ahhoz a miliőhöz amelyben nevelkedtem, ezért is gondoltam úgy, hogy itt kell elkezdenem a forgatást.

Filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

Sz.Cs.: A szűk stáb az operatőrből (Baróti Gábor) és a számítástechnikai szakemberből(Hillebrand Péter) állt. Velük több közös munkám is volt már előtte.

Filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Sz.Cs.: A költségvetés egy minimális részét a Dunaversitas adta még 2004-ben, a többi költséget az évek során saját magam finanszíroztam, valamint a szűkebb stáb támogatott a befektetett munkájával.

Filmhu: Mi  volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Sz.Cs.: Interjú alanyaimmal partnerként viszonyultunk egymáshoz és ez a közös gesztus, szerintem látványosan a témája fölé emelte a filmet.

Filmhu: Mi  volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Sz.Cs.: A technikára való várakozás a legnehezebb.

Filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Sz.Cs.: Szemlélődőként fogok részt venni az eseményen, a dokumentum mezőny érdekel.

Filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Sz.Cs.: Természetesen esélyesnek érzem a Matuskát, de erre a kérdésre a többi film ismerete nélkül nem tudok válaszolni.

Filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Sz.Cs.: Inkább két emlékezetes bonmotot emelek ki: „Te mondtad hogy Sábensky?”; „Aszongya a Juzsim hogy ő is látta, illetve hallgatta csak má nem tudja mit mondott.”

Doki mesél...

Filmhu
: Legtöbbször felvett jelenet?

Sz.Cs.: Csupán a  fikciós bejátszásokat vettük föl többször.

Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Sz.Cs.: Bármelyik dokumentumfilm szemlére szívesen a közönség elé vinném, de a film történelmi kondíciói miatt kíváncsian várom a beográdi szemlét.

Filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Sz.Cs.: Szerencsére nem a nézőktől függ a boldogság elérése, persze minél többen ölelik körül az alkotást, annál boldogabb vagyok.

Filmhu: 40 éves lett a szemle, mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

Sz.Cs.: Mindig nagy élményt jelent mikor vidékről a fővárosban zajló filmszemlére látogatok. Ilyenkor izgatottan szembesülök az itt zajló filmrajongással.

A film adatlapja a szemle hivatalos honlapján olvasható!

Képek a filmből

Előzetes:


nka emblema 2012