sex hikaye

Réthelyi András: Defekt

Defekt mindenhol

2008. február 3. - Szabó Ágnes
Réthelyi András: Defekt
Oxi, gazdag szülők egyetlen gyermeke. Leérettségizett, a szülők pedig eldöntik helyette, hova tovább és benyomják a Közgázra. Oxi lázad, lelép egy időre, hogy megmártózzon a szubkultúrában. Két hét után azonban rájön, hogy ennek a világnak is vannak szabályai, ez sem a totális szabadság, mert itt is diktálják a feltételeket, és akinek diktálnak az kompromisszumokra és alkalmazkodásra kényszerül. A végén egy telefonfülkéből sírva hívja apucit, aki jön és megmenti a fehér Volvóval. Réthelyi András kisfilmje a Defekt, egy izgalmas, kerek történet, lineáris felépítéssel, a megfelelő szereplőkkel a megfelelő helyszíneken - megfelelő mondanivalóval.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Filmhu: Nagyon fura neveket adtál a szereplőidnek. Honnét jött ez a nem mindennapi névválasztás?

Réthelyi András: Oxi, egy volt barátnőm osztálytársnője volt. Gazdag, orosz származású lány volt. A fiúk meg elsősorban gúnynevek, voltak haverjaim, akiknek ez volt a beceneve.

Filmhu: Te magad írtad a forgatókönyvet is. Mi inspirálta a történetet?
 
R.A.: Egyszer ültünk a haverokkal a Moszkva téren, és ott ült mögöttünk egy lány, aki azt mesélte a barátnőinek, hogy mennyire tele a hócipője azzal, hogy a szülei egyetemre akarják küldeni, ennek a beszélgetésnek a foszlányai indították el bennem a történet fonalát, erre ültettem rá a történetet. 

Tele a hócipője azzal, hogy a szülei egyetemre akarják küldeni

Filmhu: A defekt, a lányra, a fiúkra, vagy a lánynak a szüleivel való kapcsolatára vonatkozik?

R.A.: Mindenre, sokáig nem volt rendes címe, mert nem jutott eszembe más, mint az abszolút nulla. Aztán van a vége felé az a jelenet, hogy Oxi kiszúrja az Audi kerekét, és akkor jött az ötlet, hogy legyen defekt a cím. Amúgy a defekt minden emberek közti viszonyra vonatkozik a filmben.

Filmhu: Volt más jelölted is a szerepre, mint Ubrankovics Júlia?

R.A.: Két jelöltem volt a szerepre, és végül Juli mellett döntöttem, mert ő tűnt megfelelőbbnek, ő állt közelebb a szerephez.

Filmhu: És Polgár Tamás?

R.A.: Vele Mundruczó Kornélnál játszottunk együtt, nagyon jóban lettünk és ebből adódott, hogy ő játssza el Fagyot.

Filmhu: A film további sorsa?

R.A.: Neveztük fesztiválokra, de még zajlanak az előválogatók, nem tudok semmi konkrétat.Címkék

interjú , szemle 39nka emblema 2012