sex hikaye

Tímea jó döntés volt

Így látják a fiatal kritikusok

2014. október 14. - filmhu
Tímea jó döntés volt

Szeptemberben kritikusi pályázatot hirdettünk, melyre 94 írás érkezett. A pályázók öt film közül választhattak, melyek közül többet a Magyar Filmhét is műsorára tűz. A legjobb írásokat már kiválasztottuk, és ezeket most közzé is tesszük. 

A Megdönteni Hajnal Tímeát egy Amerikában őshonos, főként altesti poénokra épülő tinifilm-sémát adaptál a kelet-európai lelkületű, családalapítás előtt álló harmincasok szürkeségbe hajló hétköznapjaira. Az eredmény egy könnyed és szórakoztató film, amelyben nemcsak a magyar romantikus vígjáték fellendülésének esélye rejlik, hanem egy újfajta Csányi Sándor-Schell Judit párost kitermelő fiatal színészgárda lehetősége is.

Az eddig főleg reklámfilmeket jegyző Herczeg Attila első nagyjátékfilmje minden olyan elvárásnak megfelel, amit a szinopszis, az előzetesek és a plakátok támasztanak: van benne szex és szerelem, félreértésekből adódó helyzetkomikum, elbaltázott próbálkozások, segítőkész barátok, egy tettre kész zsaroló, és az újrafelhasznált csomagolásból következve küzdelmes happy end. A Megdönteni Hajnal Tímeát legalább olyan sztereotip film, mint amilyennek a címszereplőt tartják, akik nem ismerik.

megdonteni4 600

Szabó Simon Bögöcsként

A 15 éves osztálytalálkozóra hazatérő, külföldön befutott sztár, Tímea (Osvárt Andrea) már gimnáziumban is a figyelem középpontjában volt, nem csoda, hogy még ennyi idővel később is trófeát jelent az osztály legkanosabbjának, Bögöcsnek (Szabó Simon). Bögöcs, aki nemcsak a film antagonistája, de egyben narrátora is, éppen rajtakapja és levideózza vágyai tárgyát egy öltözőben lefolytatott intim helyzet közben az osztály legjókisfiúsabb tagjával, Danival (Simon Kornél), amivel alkalma nyílik megzsarolni őt közelgő esküvőjének tönkretételével, hacsak nem szervez le egy pásztorórát a hőn áhított Tímeával. A film első negyedórájában megismerjük az alapkonfliktust, ami után kezdetben Dani és legjobb barátja, Gábor (Lengyel Tamás) sikertelen kísérleteit látjuk a telefonon rögzített bizonyíték megsemmisítésére, majd a páros kiegészül a bájos Virággal (Jordán Adél), aki pszichológus foglalkozásából adódóan komolyabb szintre emeli a két férfi gyermeteg próbálkozásait.

Nézz bele a filmbe!

A lúzer és félénk Danit alakító színész, Simon Kornél és filmbéli mennyasszonya, a kimért és hűvös Rékát játszó Réti Adrienn kirakatkapcsolatban él, visszafogottságuk és pedantériájuk láttán nem tudja elképzelni a néző, hogy miért vannak még együtt. Hűvös kapcsolatuk hasonló ahhoz, amit a Társas játékban is láthattunk párosuktól: Dani itt is képtelen magától kilépni a számára már semmi élvezetet nem nyújtó, és az önmegvalósításában inkább visszafogó viszonyból. Ezzel párhuzamosan legjobb barátja, Gábor és a pszichológussá lett Virág közt a kezdeti gyűlölet vonzódássá válik, és végül hárman próbálják megoldani a Bögöcs által létrehozott lehetetlen helyzetet. Szabó Simon a Moszkva tér óta ezt a karaktert játssza, nem lehet vele mellélőni, de itt a végén azért meglepnek minket az alkotók egy pálfordulással. Egyedül a címszerepben lévő Osvárt Andrea kissé hiteltelen játéka lóg ki a sorból, de még ez sem zavaró, hiszen az eljátszott szerep hasonló a valós helyzetével: külföldi sikereiből jött haza filmet forgatni, ezzel szokatlan is a magyar néző számára.  
 
A Megdönteni Hajnal Tímeát még ha történetében és megvalósításában nem is mutat újat, a friss színészgárda és az unásig ismert altesti poénok mellett jelenlévő finom humor miatt kellemes csalódás azoknak, akik már temették a magyar romantikus vígjátékot. Ugyan a műfaj nem lépett nagyon távol a korábbi szinglifilmek stílusától (Csak szex és más semmi, Szinglik éjszakája, stb.) és ugyanolyan kiszámítható, mint társai, mégis szélesebb körben szórakoztatóbb, mint az ezredforduló elején készült darabok. Ez betudható a tinifilmekből kölcsönzött konfliktusoknak, vagy a Bögöcs által önreflexív módon narrált eseményeknek, amik nem kendőzik el a romantikus műfajok begyakorolt sémáit.

Szerző: Herczeg Zsófia

A Megdönteni Hajnal Tímeát című filmet október 18-án és október 19-én vetítik a Cinema City MOM Park Moziban.


nka emblema 2012