sex hikaye

Decemberi DVD-ajánló

Soklemezes Télapó

2005. december 21. - Dénes Balázs
Decemberi DVD-ajánló
A karácsony legalapvetőbb időtöltései közé tartozik az evés és a filmnézés. Általában mindkettőt mértéktelenül tesszük, igaz az edzettnek számító hazai közönség az év más napjain is nyomasztóan sok időt tölt a képernyő előtt ülve. Ha pedig véletlenül egyik csatornán sincs éppen kedvünkre való mozi, ott a DVD-lejátszó.

Az ilyenkor megszokott családi mozik dömpingjében azt érezhetjük, mintha titkos alku lenne a tévécsatornák és a DVD-lemezek forgalmazói között, mert a Jézus életét és a zsidó kereszténység könnyen emészthető, képes Bibliát idézően didaktikus feldolgozásaiból, illetve a súlyosabb, vallási alapkérdéseket firtató darabokból most szinte alig jelentettek meg a kiadók, így szabad a pálya a tévé előtt.

Hook - karácsonyi családi mozi Spielbergtől
Pulyka, halászlé, bejgli és kilószámra nyelt szaloncukor valóban gyomrot próbáló erőfeszítést igényel. Ilyenkor talán egy-egy könnyed családi vígjáték előtt ülve-szuszogva lehet kivárni a szódabikarbóna hasfalernyesztő hatását. A konzum Mikulás-Jézuska ajándékosztó kommandó ehhez a Dustin Hoffman főszereplésével készült állás- és család(vissza)szerzős Aranyoskám-at kínálja. A további családi mozizáshoz Hoffman parókát cserél, szemüveget és ruhát vált, és máris előttünk Hook, a kalózkapitány. Vele szemben Robin Williams az önfeledt gyermekkorból kinőtt ideges szürke üzletember, aki már nem tud sem repülni, sem verekedni, még olyan egyszerű hétköznapi csodákra sem képes, hogy megtalálja a hangot családjához. Rögös a visszaút Seholszigetre. A legkisebbeknek két további darab, Vadgalamb és Micimackó. Robin Williams még egyszer visszatér a Jumanjiban, amelyben a családi összetartozás mellett legalább ugyanilyen hangsúlyt kap a korai, 1995-ös CGI technika.

Szintén a család áll a középpontban El Bandiéknál is, ám az Egy rém rendes család - 4. évad lejátszása arra az esetre ajánlott, ha már tényleg sok volt a minden öt percben a másik szeretetének fontosságát daráló érzelgősségből. Kis blaszfémia, csak a megfelelő egyensúly kedvéért, akár a karácsonyi terítéken, a sok édeshez kell egy kis csípős!

Szexmisszió, kult sci-fi a
lengyelektől
A Mikulás puttonyából nemrég került elő a Star Wars-rajongók várta, előzménymagyarázó, második trilógiát befejező darab, a Star Wars 3. rész – A sith-ek bosszúja.

Felnőttesebb, egy párkapcsolat kialakulásának nehézségeiről szól a Jim Jarmusch és Sophia Coppola által újból felfedezett Bill Murray és Emma Thompson főszereplésével készült Idétlen időkig című romantikus komédia. A romantikus szálon haladva akad szélesvásznú szívszakadás a XX. század elején egy fél luxusutazás erejéig hasító Titanicon. A komédia vonalán pedig a szocreál science fiction egyik alapműve a ’80-s évekből - Majka utazásai mellett - a lengyel Szexmisszió.

A mai vígjátékok közül egy narkoleptikus hippi, aki egyben potenciális kult-képregény-rajzoló és egy Jean-Claude Van Damme-ot példaképül választó barát története érdemel figyelmet. A Narco a kezdeti poénkodás és mátrixos utalások után a finom társadalomkritika felé billen, Gus megtalálja élete értelmét, mindkettőt(!), de az egyiket beáldozza a másikért, Lenny, a gyerekverő kung-fu bajnok „kívülről” kap segítséget „A barátaid szemében hős vagy” – hangzik el a ’80-90-es években minden körülmények között spárgázni képes belgától, most azonban torna helyett sok-sok szarkalábat láthatunk az arcán. Lehet, hogy valakinek most kéne őt megkínálnia egy komoly szereppel?!

Mielőtt az egész napos nassolástól feszülő gyomrunk mellett lelki életünk is megterhelődne a világ és saját létezésünk gondjaival, itt van két műfajújító darab a kult-gengszter brit mesterétől, Guy Ritchie-től, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső mellett a Blöff. A zsáner kikerülhetetlen amerikai (újra-)szülőatyja QT a Kutyaszorítóval és a Ponyvaregénnyel lesz jelen decemberben.

Keserédes optimizmus 
Kusturicától
Ha pedig maradunk a bűnnél, A tanú szeme kínálkozik a szinte mindig kiválóan teljesítő Even McGregorral, a hazai kriminalisztika a Miskolci boniésklájd-dal van jelen a mozgóképes felhozatalban. A súlyosabb darabok felé kanyarodva, ha a keményebb pszicho-krimi vonal mentén haladunk, akkor a Bíbor folyót érdemes becsúsztatni a lejátszóba. Az erősebb gyomrúak számára Hannibál, az álarcos humán gasztromán receptjei egészítik ki az ünnepi menüt.

A Jeanne d’Arc – Az Orleans-i szűz című filmben Dustin Hoffman-ra, akár a Hookban, itt is sötét szerep vár, de nem piperkőc kalózvezérként jelenik meg, hanem sötét csukja alá rejtette arccal „csak” kérdez.

A fajsúlyosabb Kusturica-filmek, az Underground és Az élet egy csoda mellett a bosnyák rendező három művét tartalmazó doboz is kapható. Olyan igazi közönségsikernek számító hazai filmek vannak még az étlapon, mint a Kontroll, a Valami Amerika, az Üvegtigris és Magyar vándor. Valamint tú in van akcióban a Le a fejjel! és a Csudafilm kerültek össze.Címkék

dvd-ajánló , , premiernka emblema 2012