sex hikaye

Januári DVD-ajánló

Téli álomban

2006. január 20. - Dénes Balázs
Januári DVD-ajánló
Tekintettel a karácsonyi össznépi ajándékvásárlási hullámra, a kiadók általában ekkorra igyekeznek időzíteni DVD-kínálatuk megjelenésének legjavát. Ezzel szemben a következő hónap felhozatala meglehetősen szegényes, sőt, több forgalmazó januárban téli álomra hajtja fejét.
 
 
 
 

A januári téltúlélő-depresszióűző időszakban vígjátékokkal érdemes nyitni, elsőként a Magas barna férfi felemás cipőben cíművel. Az 1985-ös komédiában a még nagyon kölyökarcú Tom Hanks (29 éves volt akkor) és a kicsit mindig pocakos James Belushi látható. A hegedűvirtuózt üldöző, mindenáron titkos üzeneteket megfejteni akaró CIA-ügynökök félreértés sorozatait egy jó 30 évvel korábbi Magas szőke férfi, Pierre Richard kalandjai ihlették. Ez utóbbit a szerencsések nemrég elcsíphették a televízióban. Tavalyról ugyancsak nagy nevekkel - Nicole Kidmannel, Michael Caine-nel - nevettet a Földre szállt boszorkány, amelyből kiderül, semmit sem érnek a mágikus képességek, ha az élet egyik apró (?) csodája elmarad.

Visszaszörfölve a retróhullámra, itt van a Charlie Sheennel, Michael Douglasszel 1987-ben készült Tőzsdecápák, amikor nem sokkal az amúgy is egyre jobban puhuló-pusztuló szocialista rendszert lecserélő hazánkból kitekinthettünk az igazi kapitalizmusba és lejegyezhettük legfontosabb első szavakat újonnan vásárolt tőzsde-szótárfüzetünkbe.

Bud Fox (Chaerlie Sheen) a nagy
lehetőség előtt
Tőzsdecápák
Az utóbbi időben egyre termékenyebb Tim Burton még A halott menyasszony előtt Johnny Depp-pel leforgatta a Charley és a csokigyárat. Egyértelműen az a film, amit egy nagy bödön bekészített mogyorókrémmel, és/vagy több tábla csokival ajánlott megnézni. Utána érdemes egyet mozogni, mondjuk Russel Crowe-val, aki a Remény bajnoká-ban figyelemreméltóan alakítja az 1920-30 évek nagy gazdasági válsága idején nem annyira a hírért-névért, mint inkább a családjáért bokszoló, James J. Braddockot. Szintén mozgásra csábít a Dogtown urai, amely az 1970-es évekbeli kaliforniai Santa Monicába vezet, ahol megismerkedhetünk egy csapat zseniálisan szörföző-gördeszkázó fiatallal, a Z-boyokkal. Egy kis board history: hogyan kerültek kerekek a szörfdeszkákra, és mit lehet így velük kezdeni?!

Akiket nem viselnek meg a fajsúlyosabb alkotások a sötét, de már egyre rövidülő téli estéken, azoknak itt van a Coen testvérek egy korábbi, 1996-os klasszikusa. A Fargo nyerte annak idején a legjobb női főszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, és Cannes-ban a legjobb rendezőnek szóló elismerést. Ugyancsak nem kevés fesztiváldíjat gyűjtött be a Vera Drake. A fiatal nők és leányok abortuszában segédkező asszony története 2004-ben sikert hozott a rendező, Mike Leigh-nek és a főszereplő, Imelda Stauntonnak. Mind a Velencei Filmfesztivál, mind a Brit Filmakadémia zsűrijétől megkapták a legjobb rendezőnek és női főszereplőnek járó elismerést.

Lesz még két igazán ritkán látható korai Al Pacino-film, a Bobbie Deerfield, és a Madárijesztő. Előbbiben egy szinte céltalanul létező autóversenyzőként jelenik a csendes amerikai, aki később egy halálos rákbeteg nő segítségével felfedezi az élet apró örömeit, megtanul őszintén hazudni, hogy a boldogság gyorsan eltűnő pillanatait még teljesebbé tegye. A Madárijesztőben Gene Hackmannel az oldalán Jack London és Jack Kerouac szellemét idézve hobóként utazik át Amerikán, hogy régen nem látott, elhagyott családjával találkozzon. Haverok, buli, de a vége csapda!

Hazai alkotás igen kevés kerül mostanában a tékákba, ezek egyike a Mészáros Márta rendezte A temetetlen halott, amely az ’56-os miniszterelnök, Nagy Imre hatalomra kerülését, forradalmi szerepét, majd a mártiriumáig vezető utat mutatja be.

Ha már ők is aggódnak, akkor neked is van
rá okod
Sky kapitány és a holnap világa
Peter Jackson nemrég fejezte be órásgorilla eposzát, a King Kongot, ennek apropóján kerül most a boltokba a film 1933-as ősváltozata, Cooper és Schoedsack extrákkal feldúsított mintaadó klasszikusa. Hamarosan egymás mellé tehetjük a remix érzelgős főemlősének DVD-korongját és a sok mindenben kreatívabb filmtörténeti ősidők báb-animációját őrző lemezét.

Végül a megaprodukciók közül egy ugyancsak meglehetősen sok számítógépes grafikát használó film, a Sky kapitány és a holnap világa. A Jude Law és Gywneth Paltrow főszereplésével készült mozi inkább a tegnapba kísér, ahol minden olyan ismerősen más. Az alternatív múltba kalauzoló történetben a repülők mellett különleges szerkezetek lebegnek, a földön pedig a két világháború közötti képregényekből ismert gépemberekre emlékeztető robotok fenyegetnek. Kifejlesztőjük, egy könyörtelen küldetéstudattól hajtott őrült német elme veszélyezteti a világot. A Supermanre hajazó történet főszereplői, újságíró hölgy és a felhők közt szárnyalni képes hős, két órán belül elsimítják a ráncokat aggódó arcunkon.


nka emblema 2012