sex hikaye

Moziba be! Halász Judit és más művészetek

Heti filmajánló

2009. október 7. - filmhu
Moziba be! Halász Judit és más művészetek
A héten ilyen-olyan arányú, ún. művészfilmeket láthat a nagyérdemű, amely közt van két zenei témájú és két női főszereplős film, előbbiek csoportjában egy dokumentumfilm és egy Halász Judit-koncertfilm, utóbbiak közt pedig egy kissé könnyedebb amerikai, meg egy derűs japán. A vér, akció, űrcsaták, Bruce Willis-es bemondások rajongói pedig a duzzogás helyett engedjék szabadjára magukban az érzékeny lelket.

Apám zenéje/Nach der Musik

Az Apám zenéje nem könnybe lábadó szemű rockerekről, alkoholista punkokról szól, hanem egy nagyszerű karmesterről, Otmar Suitnerről, aki többek közt a Drezdai Filmharmonikusokat dirigálta, és azon kevesek közé tartozott, akik annak idején szabadon járhattak-kelhettek a népi és a szövetségi német államok között. Az apa emlegetése azért indokolt a címben, mivel a fia, Igor Heitzmann vette a kamerát, hogy az időközben Parkinson-kórja miatt visszavonult Suitnert rávegye még egy előadásra, és mind e közben bemutassa nekünk ezt a kivételes embert.

Aki a maga visszafogott, konzervatív módján nagyszerűen mutat a vásznon, kitűnő példája annak, hogy áramlik egy szinte tájszerű, alig moccanó arcról az érzelem, az ügyszeretet - azaz, hogy működik a mozi (kötelezően előírnám ezt a filmet amúgy minden túljátszó, ripacskodó színésznek). Már apa és fiú vezetéknevének különbsége is egy különleges történetet rejt, és akkor még ott vannak azok a pillanatok, amikor Suitner a zenéről beszél, tanít, próbál.
Különleges élmény az Apám zenéje még akkor is, ha Heitzmann tán nem a legrátermettebb, legtökéletesebb, és tulajdonképpen botcsinálta dokumentumfilmes. Suitner személyisége a maga visszafogottan erőteljes karektrével így is beleég a vászonba.

Egy kivételes személyiség portréja d-mollban

Forgalmazza a Mozinet
imdbelőzetes


Pippa Lee négy élete / The Private Lives of Pippa Lee

Eltűnődésre alkalmas kérdés, hogy vajon átok vagy áldás Arthur Miller lányaként az írómesterséget választani, Mindenesetre úgy tűnik, Rebecca Millerre nem hat fojtogatóan a nyomasztó apai hírnév. Az eleinte színészként filmező írónő 1995-től rendez is, a 2002-es Menekülés az életbe többek közt a Sundance fesztiválon is díjat nyert, a Jack és Rose balladájában pedig férje, Daniel Day-Lewis is játszott, akivel egy Arthur Miller-darab megfilmesítésekor jöttek össze.

Miller a Pippa Lee négy élete című saját regényét igazi sztárparádéval vitte filmre: Robin Wright Penn mellett Alan Arkin, Keanu Reeves, Monica Bellucci, Julianne Moore vagy Winona Ryder említendő meg a stáblistáról. No meg Brad Pitt, aki executive producerként szerepel ott, amihez azért a filmnek kell tudnia valamit.

Pippa Lee élete speciel elég kalandos, a lelkész apa és mániás depressziós mama lányként előbb a vidéki élet díszleteiben él kalandos életet, majd New York City következik, ahol egy leszbikus nagynéni és barátnője szárnyai alatt száll alá a drogok és paráználkodás világába. Ezután egy idős kiadó oldalán találja meg a nyugalmat, ám egy infarktus miatt a manhattani otthont egy szerényebbre kell cserélniük, hogy ott egy érzelmileg kissé megviselt fiatalemberrel kezdjen furcsa kapcsolatot - és így tovább.

A Pippa Lee hangsúlyait, motívumait, beszédmódját tekintve tipikus független (és) amerikai történet, amelyet jól jellemez az idei Berlináléről beszámoló tudósítónk jellemzése: "mintha legalábbis Rebecca Miller egy női Woody Allen filmet akart volna csinálni".

Egyszóval női filmek, a vígjátékba oltott dráma, a mentális problémák és a sztárszínészek hívei, előre!

Virtigli amerikai függetlenfilm sok sztárral

Forgalmazza a Fórum Hungary
imdb
előzetes


Rövidlátók / Megane

Ez az a film, amit kevésbé a történet, mint a forma, a hangulat felől érdemes megközelíteni. Ogigami Naoko Berlinben és a Sundance fesztiválon is díjazott filmje a beállítások, a ritmus, a hangok, a csellózene, a csend, a kevés dialógus, az atmoszféra miatt különleges, amihez társul Taeko kivonulástörténete: a rohanó életet élő nő egy kis szigetre vonulna el kikapcsolódni, feltöltődni, ám nem teljesen az fogadja, amire számított. Simó Sándor 1969-es Szemüvegesek  című filmjének japán verziójával állnánk szemben? Talán nem, ám tény, a filmet egy optikai szalon szponzorálhatta, annyi benne a látásjavító gyógyászati segédeszköz.

A tündéri realizmus hívei, a poétikus ezotéria kedvelői és a derűre, nyugalomra vágyók már tervezhetik is a hétvégéjüket.

Szemüvegesek a tisztánlátásért

Forgalmazza az Odeon
imdb
előzetes

A filmhu ajánlja: Csiribiri

Tegye fel a kezét, akinek énekelték már születésnapján Halász Judit alkalomhoz illő dalát! Aki hallott már Halálfej Joe-ról és spenót-tengeri viszonylatairól! Micimackóról és a havazás-hull a hó összefüggésről? Látni vélek pár millió kezet.

Kis hazánkban készült már számtalan koncertfilm, zenei sztárocskák sokasága próbálja velünk elhitetni nagyságát, kivételes ismertségét és képességeit, csak a maga természetességében a valószínűleg egyik legismertebb, az alsóbb korosztályok mellett ma már a bő harmincasok-negyvenesek látens megasztárja szerénykedett eddig. Most azonban itt van a Csiribiri, a férj Rózsa János által megrendezett film, amely így elkészülte után szembesíti a nézőt azzal, hogy hát eddig ez miért nem jutott senkinek sem az eszébe? Hisz kevés olyan egyöntetűen szeretnivaló, és szeretetet adó előadónk van, mint Halász Judit, akinek elő előadását immáron filmen is megőrizhetjük az örökkévalóságnak.

Egy film, aminek a józan logika alapján az idei év legnézettebb magyar filmjének kéne lennie. 

Az utóbbi 30 évben megszokott kép

Forgalmazza az Objektív Filmstúdió

Előzetes


nka emblema 2012