sex hikaye

Moziba be! Harry Potter hatodszorra csenget

Heti filmajánló

2009. július 22. - filmhu
Moziba be! Harry Potter hatodszorra csenget
Ha XXI. század, akkor Harry Potter, jelenthetjük ki. A heti egyetlen premierfilm immáron a hatodik a sorban, azaz 2001, 2002, 2004, 2005, 2007 után 2009-ben sem ússzuk meg Roxfort és Rowling-feldolgozás nélkül.

A filmhu ajánlja: Harry Potter és a félvér herceg

A 154 perces fantasy Amerikában már debütált, mégpedig elég jól, bár a nyitó hétvégéje nem lett annyira acélos, megdöntötte a Pókember 3. tartotta, az öt nap alatt összegyűjtött bevétel rekordját, és a külföldi bevételi rekordot is - soha ennyi pénzt nem költöttek el még a nézők hollywoodi filmre Amerikán kívül (236 millió), hogy az éjféli bemutatók amerikai rekordját már ne is említsük (2. A sötét lovag, 3. A sith-ek bosszúja) 22.2 millió dollárral.

A Warner nem véletlenül tervez amúgy még két részt legalább (2010-11-es premierdátumokkal), a HP-filmeken nyert bevétele eddig 110-200 millió között ingadozik filmenként, vagyis az egyre korosodó fiatalembert bátran titulálhatjuk arany tojást tojó tyúknak.

A film rendezői posztjára több esélyes neve is felmerült, a 3. HP-filmet jegyző Alfonso Cuaron maga nyilvánította ki érdeklődését a rendezői szék iránt, a Tűz Serlegét jegyző Mike Newell épp el volt foglalva a Prince of Persia-val, Terry Gilliam pedig besértődött, amiért még anno nem őt választotta a Warner Bros., holott Rowling maga is rá gondolt eredetileg, így egy ideig biztos nem lesz Gilliam-féle HP-film.
 

Sötétebb úton halad tovább a sorozat


Végül is a tévés produkciók után a Főnix Rendjével debütált, így bátran Harry Potter-specialista David Yates nyerte meg a versenyt. Ő egyrészt hozta a saját csapatát az ötödik HP-filmből, és persze  Stuart Craig látványtervező helyét sem vette át senki öt sikeres Harry Potter-film után.

Az operatőr új: Bruno Delbonnelnek nem kisebb filmek a referenciái, mint az Amélie csodálatos élete vagy a Hosszú jegyesség, Párizs, szeretlek! - ahogy a rendező jellemezte a Delbonnel-féle operatőri munkát: "A beállítások kiválasztása, az extrém közelítések, a jelenetek tempója... nagyon mély, hihetetlenül gazdag".

A film az előzőhöz hasonlóan végig teljesen virtuális, számítógép által létrehozott díszletekben forgott, de most már több tapasztalattal a háta mögött Yates is ügyesebben bánik az e-díszlettel. A forgatás mindazonáltal rengeteg találgatás után Skóciában zajlott le, és ez áldozatokat is kívánt - Lackock falu és apátsága például három napig elsötétített ablakok mögött élt délután 5-től másnap reggelig.

A történet amúgy közoktatási figyelőnek is beillik: a hatodik évét kezdő Harry iránt több tanára is felfigyel, különórákat vesz Albus Dumbledore-tól és az új bájitaltantanártól, egy új szerelem is feltűnik a láthatáron, tiszta Szívtipró gimi. Nem maradunk persze halálfalók és dementortámadások nélkül sem - kellően sötét a Félvér herceg, ugyanakkor nem kapott PG-13-as besorolást (bár egy szó szerint pokoli jelentről a speciális effektekért felelős Tim Alexander azt nyilatkozta, nem hitte volna, hogy valaha is lát ilyet egy Potter-filmben), a humor is jelentős szerepet kap.

A Rotten Tomatoeson a pozitív kritikák aránya 84%, a jól megszokott színészgárda mellett a 2. HP-filmjében domborító, a jelenleg legtöbb magyar moziban látható színésznő, Helena Bonham Carter is nagyot alakít - haladunk tovább a Főnix Rendjének sötétebb ösvényén.

Olvasd el a kritikánkat!

Skóciában zajlottak a felvételek

saját oldal   imdb  előzetes


nka emblema 2012