sex hikaye

Moziba be! Ködképek a kedély láthatárán

Heti filmajánló

2010. január 12. - filmhu
Moziba be! Ködképek a kedély láthatárán
A hét a fantázia és lelkiállapotok jegyében telik a premierfilmek tekintetében, Terry Gilliam Heath Ledger utolsó filmjében szabadította el képzeletét, míg Köves Krisztián Károly egy laktérbe pakolt bele rengeteg szorongást és bűnt. Hugh Grant romantikus filmje inkább felüdülés lesz a Mundruczó-féle Nibelung-lakópark előtt, míg az űrbe az 51-es bolygó kalauzol el.

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus)

A film, amelyet bátran lehet Heath Ledger vizuális emlékművének nevezni - és kitől mástól, mint a varázslatos Terry Gilliamtől. Aki épp depressziójával szenvedett, mivel Az ember, aki megölte Don Quijotét végérvényesen kútba esett. A stúdiórendszerrel don quijote-i harcot folytató Gilliamre így többszörös erővel nehézkedett a lét fájdalma, az öregedés, az idő múlása. Ilyen történet a Doctor Parnassus..., amely címszereplőjét, a Christopher Plummer által alakított archetipikus bölcset Gilliam magáról mintázta. A bölcs pedig napjaink Londonját járja társzekerével és kis csapatával (lánya és inasa, valamint egy bölcsnél is bölcsebb törpe), hogy becsábítsa a ma emberét a képzelet birodalmába.

A melankolikus világ rendjét alaposan felkavarja a sorsszerűen megmentett, kalandor Tony (játssza Heath Ledger, figuráját az alkotók arról a Tony Blairről mintázták, aki a legvadabb dolgokat is elhiszi, amikor kimondja őket), és akkor még nem is szóltunk a háttérben dohányzó ördögről - játssza az utolérhetetlen Tom Waits (ha már a Dogmában az Istent Alanis Morissette alakította...). A történet fordulataival csak az életé vetekedhetett: az elmúlás gondolatával bőven átitatott produkció forgatás közben érkezett Ledger halálhíre.

A forgatókönyv maradt a régi, a kérdés az volt, hogy pótolják a színészt - az első gondolat a számítógépes megoldás volt a lá Benjamin Button, majd jött egy sokkal "családiasabb" megoldás: Ledger barátai személyesítik meg Tonyt bizonyos jelenetekben - Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell (Tom Cruise is bejelentkezett, de mivel ők nem voltak barátok Ledgerrel, ami Gilliam kifejezett feltétele volt, mehetett vissza Katie-hez). Depp esetében különösen nehéz volt a forgatás leegyeztetése, mivel épp a Public Enemiesen dolgozott - végül egy napig el tudott kéredzkedni Michael Manntól.

A Doctor Parnassus bölcs, komoly, vicces, szellemes, shakespeare-i film, az év egyik üde színfoltja, élmény minden alakítás benne, mint a még nem említetteken kívül a tündéri, meseien különleges külsejű Lily Cole-é (a volt modellre a St. Trinian's tinifilmjéből emlékezünk minden bizonnyal - bár a filmet magát már elfelejtettük). Gilliam szavaival élve, a modern élet ellenszere.

Shakespeare-i játék idő és elmúlás kapcsán

előzetes imdb saját oldalHova lettek Morganék? (Did You Hear About the Morgans?)

Hová lett Hugh Grant? - kiálthattak fel az Igazából szerelmet nemrég tévében újranéző nézők, s máris csattanós választ kaphatnak. Itt van bizony teljes fegyverzetben, apaként - a pörgös, New York-i életet élő családnak (Morganék) sürgősen el kell költöznie az isten háta mögé, mert egy gyilkosság szemtanújaként kell segíteniük az igazságszolgáltatást, amely cserébe tanuvédelemben részesíti őket. A veszekedős családnak ráadásul boldog párt kell alakítani a tökéletes álca érdekében, amit némileg megzavar a gyilkos megjelenése.
Az alkotók nem bízták a véletlenre a dolgot, a New Yorkot jól ismerő Sarah Jessica Parker és Grant kettőse valószínűleg eldönti a kérdést, melyik lesz a hét legnézettebb premierje - még akkor is, ha az imdb-n 1674 szavazat után a nem túl izmos 2,7 pontos átlaggal áll a film.

Sztárok, civódás, poén, csak az a 2,7 pont tűnik kevésnek

imdb
előzetes saját oldalA Nibelung-lakópark

Kezdetben volt Térey János drámái trilógiája és egy előadás a budai Vár gyomrában lassan lepusztuló Sziklakórházban. A Mundruczó Kornél rendezte darab négyórás hossza ellenére sikeres volt, a nézők elmerültek a germán mitológia-Wagner-Térey-napjaink világa esztétikai Bermuda-négyszögében. A kórház folyosóin SS-egyenruhás vezetővel terelgetett nézők most kikerülnek a tér és a darab  szövetéből, és megtekinthetik a biztonságos és kényelmes moziüléseken maradva. Az ezredvég panoptikuma, tudatalattink zsigeri jelenetei ezúttal a lipótmezei, immár bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet falai között elevenedtek meg, kerültek filmre az egykor volt Krétakör színészei és Tóth Orsi előadásában - és immár az utókor is beleshet a lakópark hányatott sorsú társadalmának gondjaiba - és csak itt és csak most 100 percben. A film a 41. Filmszemlén a tévéfilmek között versenyez.

Danse macabre a volt OPNI-ban51-es bolygó (Planet 51)

Egy spanyol-angol animáció, csak hogy mindenki kedvét lelje a felhozatalban. Az 51-es bolygó vígan éli az amerikai kertvárosi életre megtévesztően emlékeztető életét, igaz, a lakók is erőteljesen ogre-zöldek, ráadásul kis alieneket tartanak tacskó gyanánt. Ebbe az idillbe csöppen bele az ember szkafanderében, és letűzi amerikai zászlóját, hogy meghódítsa a világot. A valamennyire a District 9 történetére emlékeztető sztori persze szórakoztató jelleget ölt, afféle Pixar-utánérzés, amivel az újabb Shrekre vagy Toy Storyra várók kibekkelhetik a hetet - a karakterekhez olyan színészek adták nevüket, mint John Cleese vagy Gary Oldman.

Amikor az ember idegen - görbe tükör shrek-zöldben

imdb saját oldal előzetesA filmhu ajánlja: Halálkeringő

Köves Krisztián Károly debütáló filmje fülledt és fullasztó hangulatú kamara-thriller. Egy szerelmi csapdában vergődő, depressziós, tudatmódosítókon élő terhes anya (Dobó Kata) és nyomozólegenda apja (Kern András) tíz év után újra találkozik egy lakásban a lány 30. születésnapján. Ebből a helyzetből bomlanak ki az események (érdekes, hogy gyors egymásutánban két szoba-thriller is készült, a Daniel Young-féle Szobafogság). A filmnyelvileg meglehetősen korlátok közé szorított film (amit a 60 milliós költségvetés is alátámaszt) kékes-fémes fényeivel, erős kontrasztjaival markáns képi világot rakott össze - remélhetőleg reményteljes bemutatkozás lesz.

Feszültség, noir, fullasztás

Cikkünk a film készülése kapcsán

előzetes imdb saját oldal


nka emblema 2012