sex hikaye

Moziba be! Minden szinten, szinte minden

Heti filmajánló

2009. június 30. - filmhu
Moziba be! Minden szinten, szinte minden

Na, a héten mindenkinek a kedvére tettek tisztelt forgalmazóink - családok, irány a Jégkorszak 3., romantikus kedvű negyvenesek, független romkomot kaptok, adrenalinhívők és Tarantino-kutatók, nyomás a Crank 2.-re, míg a vájtfülűek és moziba háromévente járók (meg mindenki) - megérkezett az Engedj be!.

Moszkva, Belgium

Az amerikai romantikus komédiák kedvelhető karakterei valahogy sosem élnek túl hétköznapi, marketingrontóan megterhelt életet - logikusan ezen a ponton hal meg a műfaj számos darabjának a hitelessége. A Moszkva, Belgium főhőse, Matty (Barbara Sarafian) ezzel szemben ráncosodó (!) 41 éves nő a hétköznapok számos keresztjével a hátán, három problémás gyerekkel, hűtlen férjjel, rengeteg házimunkával, tennivalóval és persze egy kellően unalmas állással. Aztán még az ág is húzza a szegény embert: a parkolóban hátulról belémegy egy kamion. Rendőrségiügy lesz belőle, de nem áll meg itt - a nőnél 10 évvel fiatalabb vétkes kamionsofőr, Johnny (Jurgen Delnaet) felkeresi Mattyt, és a maga keresetlen módján randevúra hívja.
Christophe van Rompaey filmje bejárta a kisebb-nagyobb fesztiválokat, és egyszerűségével, humánumával, keresetlenségével általában hatott Cannes-tól a Mediawave-ig mindenhol, még az Európa filmdíjra is nevezték. Nagyban köszönhető mindez a nagyot alakító Sarafiannak, no meg az oly áhított hitelességnek.
A boldogság lehetőségét körbejáró romantikus film kellő mértékű humorba mártva - nyomokban társadalomrajzot tartalmazhat.

Van-e boldogság a forgódobok árnyékában?

imdb   előzetes

Forgalmazza a Cirko FilmCrank 2. - Magasfeszültség

Annak idején a Crank - Felpörgetve nem szólt nagyot, bár elég ügyesen egyensúlyozott az önirónia és a hótkomolyság közti pengeélen, kis jóakarattal egyformán volt tekinthető az adrenalin-, extrémsportgenerációk kultfilmjének, és paródiájának. Jason Statham testhezálló kis szerepet kapott Chev Chelios figurájával, s a Mark Neveldine - Brian Taylor kettős meggyőző poszt-tarantinós filmnyelvet rittyentett kalandturbina filmjéhez. Most pedig itt a Crank 2., és ismét határidős dramaturgiát követ: míg az első részben adrenalinlöketekkel tudta magát Chelios életben tartani, most az első rész végi pár száz emeletes zuhanást túlélve a szívét rabolják el titokzatos gonosztevők, és műszívet építenek bele, amibe időnként bele kell pumpálni némi feszültséget.
Chev tehát most azért hajt, hogy 1, a műszíve bírja a hajtást, és 2, hogy visszaszerezze az eredetit. Nem kétséges, hogy a rendezőpáros megint kitett magáért, és rengeteg akciót hozott össze, de azért már az előzetest is némi izzadságszag lengi be - és nem csak Chev fizikai teljesítménye miatt. Statham rohan, arcot torzít, nők, kocsik, fegyverek omolnak a vászonról a retinánkra, de mintha épp az első rész finom kiegyensúlyozottsága, kétfedelűsége bomlana fel - sebaj, rajongók, 200-as pulzussal és vérnyomással élők, villanyszerelők biztos szívesen dolgoztatják meg szemizmaikat a moziban.

Statham egy igazi szívtelen alakot alakít

imdb   előzetes

Forgalmazza a Fórum Hungary


Jégkorszak 3. - A dínók hajnala

The Motkány is back! Az egyik legfilozofikusabb animációs lény ezúttal is a makk körül sertepertél, de az idény egyik legviccesebb előzetese alapján belép a körbe egy női motkány is - cherchez la femme. A történet megy tovább a maga útján, a Blue Sky Studios megszokott figuráit immár jó barátként köszönthetjük a mamuttól kezdve a lajháron át a kardfogú tigrisig, azaz Manny, Ellie, Sid, Diego és a többiek ismét egymást húzzák ki a csávából, miközben a föld alatti világban elméletileg már kihalt dínókkal is találkoznak.
Nehéz kitalálni, mely korosztály fogadja majd nagyobb örömmel a filmet, az ötszámjegyű nézettség tuti, s félek, örök kérdés marad, hogy a motkány megszerzi-e valaha is a makkot. Kellemes hűsölést!

Makkos Motkány-szín

imdb   előzetes  saját oldal

Forgalmazza az Intercom


A filmhu ajánlata: Engedj be!

Remekműhöz értünk, álljunk meg egy pillanatra.
 
Azok az állampolgárok, akik hivatásszerűen néznek filmeket heti több alkalommal, tudják csak igazán értékelni az efféle pillanatokat, nem véletlen, hogy az Engedj be! elsősorban a kritikusi díjakat zsebelte be fesztiválpályafutása során. Az általa megnyert 30 díjból ha jól számoltam, 16 kritikusi. A sok középszerbe, aljadékba belefáradt agy-szem érzi és értékeli igazán a tökélyt. De mindez nem jelenti azt, hogy az Engedj be! lila ködös, csak a bennfentesek által élvezhető, sokszoros utalásrendszert működtető kísérleti, szerzői film. Nem, az Engedj be! műfaji film, mondjuk így, romantikus tinivámpírfilm, mindazonáltal egyszerűen tökéletes, tízévente egyszer elérkező alkotás, kegyelmi állapot, lelket fel- és megrázó költői film, autonóm - olyan, mint egy Kosztolányi-vers.
Így nincs más hátra, mint hogy elzarándokoljunk az ezúttal valóban filmes szentéllyé váló műintézményekbe, és megnézzük, majd utána ismét megnézzük, és életünk pár, fordukópontként felfogható pillanatában újra megnézzük, mert vannak olyan igazi klasszikusok, amelyek erre vannak hivatva. Nem túlzás a párhuzam: "Én nem tudom, mi történt vélem akkor,/de úgy rémlett, egy szárny suhant felettem,/s felém hajolt az, amit eltemettem/rég, a gyerekkor."

Nem bánja meg, aki beengedi

imdb   előzetes

Forgalmazza a CornerFilm

Olvasd el a kritikánkat itt!


nka emblema 2012