sex hikaye

Moziba be!Horror, Bond, Danilo Kis

Heti filmajánló

2008. november 11. - filmhu
Moziba be!Horror, Bond, Danilo Kis

Szuperprodukciótól low budgetig, animációtól zenés realityig, gyöngyvirágtól lombhullásig - egyszóval változatos, gazdag program várja a nézőket a moziba. Milyenek az új Bond-lányok? Hogy fest egy Del Toro-féle horror? Mit tudnak a szerbek a film noirról? Italreklám vagy rockfíling? Tényleg Avati az egyik legjobb élő rendező? Hogy lehet egy kosztümös filmet feleannyi pénzből jól megcsinálni? Mindenki választ kap a kérdésére.

Árvaház / El Orfanato

Minden idényben eljut hozzánk egy pár (a szó több értelmében vett) gyerekes horror (a közelmúltból ami rögtön beugrik: Hideg csontok, Grudge, de hát az Ördögűző-Ómen klasszikusok óta tényleg minden évszakra jut egy vérivó kisded), mert hisz gyerekkel és kutyával a legjobban eladható egy film, miért ne próbálhatnánk ki a kettő ötvözését is. Most éppen Guillermo del Toro nevével van még megspékelve a dolog, a kultikus spanyol maszkmester (mellékszál: tudják, hogy hívják a bilbaói kollégáját? baszkmester) és rendező producerként állt fiatal kollégája, Juan Antonio Bayona és céhes mestervizsgája mellé. A történet eléggé tipikus, kell hozzá egy kellően borongós klasszicista villa, némi korai Koltai Lajos-os fényképezés, vegyük elő a gardróbból Geraldine Chaplint, aki lassan horrorikonná válik, illetőleg keressük elő a jelmeztárból a Hívatlanok csuklyáit (jó, tudom, ez volt előbb), ja, meg persze irassunk vérfagylaló zenét. Aztán a műfaj rajongói úgy vannak vele, mint a gyerekek az esti mesével: úgy a jó, ha történet nagyjából ugyanaz, csak az előadásban vannak kisebb eltérések, egyéni ízek.

Forgalmazza a Paradigma és a Budapest Film

Baljós árnyak, gondoktól felhőzött homlok

imdb saját honlap előzetes

Film noir

Frekventált téma manapság a film noir, minden valamirevaló házibulin van egy tízperces körbeszélgetés a témában, s a Sin City óta a filmipar is jelentős összegeket költ arra, hogy az egyetemisták tudjanak miről csevegni összevont szemöldökkel, okosan bólogatva. A heti premierek közt is ott bújkál a szerb-amerikai koprodukcióban mixelt Bűn, a Bűnös Város, az Eső, a Szürkület, a Homály, a Rettegés, a Vád, az Animáció, a korhoz igazítva valamennyi Akció is, s a Trombita, Ahogy Panaszosan Felsír. Csupa nagybetű, ja, ki ne hagyjam: Rejtély. Igazi noir-os történet persze ez is, amnéziával, meneküléssel, Hollywooddal. Az animáció nem éri el a Sin City vagy a francia Renaissance szín(telen)vonalát, ugyanakkor ez nem túl zavaró, hisz az Ócskaság szintén műfaji kellék. Igazi műfaji film ez, sőt, a műfaj filmje, amikor már kérdéses, hogy a műfaj van-e a történetért, vagy a történet a műfajért. Mindegy, "A stukker a zsaru kezében, Egy másik banda kereszttüzében, Nem lennék a helyedben, Mikor golyó lesz a fejedben."

Forgalmazza a Best Hollywood

Halál Hollywood árnyai közt

imdb
előzetes


Jack Jack - az igazi rocksztár az első próbán meghal

Szex end drogz end rakenról és made in Hungary: e két kultikus mondat csak bizonyos erőltetéssel hozható egy közös erőtérbe, főleg azért, mert nálunk a sztárság klasszikus kiépülésének útjait folyton felújítják, és a nagy dugó elkerüléséért mindenki lerövidít. Így vagy ab ovo sztárok kezdik meg (sokszor igen röpke) szárnyalásukat, vagy valódi tehetségek adnak egész életükben félházas klubkoncerteket. Az igazi rocksztár tehát arról ismerszik meg, hogy úgy szólítják őket - esetünkben Neményi Ádám producer (SOS Szerelem, 9 és 1/2 randi) összeszedett négy zenészt (Mester Tamás, Ganxta Zolee, Tóth Tibi, Papp Szabolcs) - történetesen már sztárok vagy sztárszerűek -, hogy álljanak alakzatba, alapítsanak meg egy ún. zenekart, három hét alatt dobjanak össze egy lemezt, adjanak egy koncertet, vagyis álljanak sztárpályára. S mivel ennek a valóságshow-s, star is born projektnek a szponzora egy itt és most nem megnevezendő italmárka (vajon mi lett vona a nevük, ha a Kőbányai Világos száll be a buliba?), az alkoholmámor-bulizás-csipkés kombiné motívumrendszer is részét képezi a sztárkutatás eme alapművének. Őszintén szólva nem tudom, hogy a product placement eme szofisztikált példája mennyire hiteles, sztárostul (amely szó legalább annyira lejáratódott, mint a rendszerváltás vagy a polgár), életérzésestül, zenéstül. A honlap mindenesetre a szokásos henye sztárcsinálási munkáról árulkodik: a film itt még 2008 szeptemberében érkezik, a banda zenéjébe nem lehet belehallgatni (csak egy videó érhető el).
Ettől függetlenül a Jack Jack valószínűleg megtalálja a közönségét, és megalapoz egy ízig-vérig magyar rockkarriernek.

Forgalmazza a Budapest Film

Tehetség, elszántság, no meg a szponzor a kézben

Hivatalos honlap Előzetes


A Quantum csendje / Quantum of Solace

Talán már lecsengtek azok a zsigeri, indulatos viták, amelyek Daniel Craig Bond-kompatibilitása kapcsán zajlottak (t.i. izomagy, akciófilmsztár-e vagy te, Danikám, avagy sem), a filmipar egyik legesleglegendásabb ügynöke és sorozata most megint itt van, ezúttal leginkább egy autómárka legújabb modelljének promóciójára emlékeztető filmcímmel. Amely amúgy egyáltalán nem áll távol a 007-estől - maliciózusabbak szerint sosenem is volt más ez az egész hidegháborús Fleming-adaptáció, mint segédlet, különleges katalógus playboyoknak. Szerencsére ezzel maga a James Bond-univerzum is hamar tisztába lett, s a legújabb módi önreflexiót sem nélkülözve próbálja magát egy ideje úgy komolyan venni, hogy nem is.

De mit is ígér a legújabb verzió? A plakáton csinos menedzsergéppisztollyal pózoló Craig ott folytatja, ahol a Casino Royal végén abbahagyta - méghozzá alig egy órával utána (vagyis az előzményfilm utózmányánál tartunk). A Garda-tó partján folytatódik a nyomozás a Quantum szervezet, no és Bond szerelmének (ugye, emlékszünk még Eva Green megrázó halálára) gyilkosai  után, a gonosz ellent a nagyszerű Matthieu Amalric alakítja, míg a neuralgikus pont, a nő: ahogy a nagycsapatok 10-es mezét viselő csatárt is óhatatlanul összemérik az elődökkel, úgy Gemma Artertont és Olga Kurylenkót is nyomaszthatja a Halle Berry, Sophie Marceau, Teri Hatcher, Kim Basinger, Carole Bouquet, Ursula Andress által fémjelzett múlt. Az autó marad a múlt részben megismert csodás Aston Martin. A nézők pedig majd biztosan felrázva, de nem megkeverve indulnak a moziba, hogy leróják tiszteletüket a kémek kémje előtt.

Forgalmazza az Intercom

Fess, elegáns, jól fésült

hivatalos honlap előzetes imdb


A rejtekhely / Il Nascondiglio

A geekblog szerint a három élő legjobb rendező egyike, Pupi Avati új filmje nem okoz csalódást, az viszont mindenképp, hogy az általuk megadott, a film saját weboldala nem működik, a másik logikus megoldás pedig egy étteremhez visz (hogy ez véletlen vagy nem - lásd később -, nem tudni). A rendező legújabb filmje nemrég a Velencei Filmfesztiválon is bemutatkozott, ez azonban nem A rejtekhely volt, hanem a Papa di Giovanna, egy apa-lánya viszonyt boncolgató film. Horror és lélektani-társadalmi dráma  - az a rendező, aki mindkettőt magas szinten műveli, már csak jóféle lehet. A rendező amúgy Pasolini Salo...-jának (fel nem tüntetett) társ-forgatókönyvírója volt, ami elég jó belépő. A film egy nőről szól (úgy hívják, Lei, ami olaszul a nőnemű egyes szám harmadik személyű személyes névmás, vagyis az Ő), aki Davenportba utazik, hogy éttermet nyisson, majd miután a férje öngyilkos lesz, 15 évet tölt el egy minnesotai elmegyógyintézetben. Felépülése után egy újabb éttermet nyitna, ám ott egy 50 évvel azelőtti gyilkosság nyomaira bukkan - elkezd nyomozni az ügyben.
Az előzetesből árad az olasz 70-es évek horrorfilmjeinek fojtott atmoszférája, sötétség, kopott színek, síri gyerekhang. Az Urániában november 17. és 25. között Pupi Avati-retrospektív!

Forgalmazza a Best Hollywood

Megidézve a hőskort

imdb előzetes


A filmhu ajánlja: Fövenyóra

Tolnai Szabolcs amilyen érzékenyen és megfontoltan nyúl a témáihoz, olyan nehezen tudja őket megvalósítani - persze a Fövenyóra  kálváriája (a 2005-ben indult forgatás után a 2008-as Filmszemlére lett kész a film) legkevésbé sem rajta múlott, hanem pl. Szerbia és Montenegró szétválása és hasonló bagatell események folytán lecsökkent a költségvetés - Tolnai emiatt kényszerűen átírta a forgatókönyvet. A Danilo Kis-írások s a címadó önéletrajzi regénytrilógia alapján készült filmben láthatjuk a Tarr Béla-filmekben sokat szereplő Lars Rudolphot, de a szerb, magyar színészekkel igazi kulturális metszéspont lett a film - csakúgy, mint Danilo Kis kevert identitású világa, vagyis a mi Kelet-Európánk. Gyökerek, utak keresése, az idő lepergő homokszemcséinek metafizikus zaja tölti be a Fövenyórát, amelynek fényképezésért Pohárnok Gergely a 39. Filmszemlén elnyerte a legjobb operatőrnek járó díjat.

Forgalmazza a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége

Olvasd el a kritikánkat!

imdbCímkék

ajánló , premierek , avati , tolnai , , premiernka emblema 2012