Print

József és testvérei - Jelenetek egy parasztbibliából

feature 100 min, 35 mm
drama Color Hungarian

Crew

director András Jeles
  screenwriter András Jeles
  producer László Berta
     
  director of photography Tamás Babos
  editor Károly Szalai
     
  set designer Zoltán Perovics

Cast

Bori Rutkai
  Dénes Debrei
  György Hunyadkürti
  Gyürk Szakonyi
  István Bickei
  Júlia Nyakó
  Production company Panorama Film
  35 mm film Fujifilm Hungary Kft.
     
  Release date Thursday, 20 January 2005
     

Synopsis

"...Azért csak hallják, s értsék meg kegyelmetek, ha van érkezésök, fogadják jó szűvel, amit úgy kaptam magam is azoktól, kik a test abron-csaitól, s avult donga-bongáitól immá megszabadultak, s poraikat az elődök porával elkeverték, hallgassák kegyesen Józsefnek és testvérjeinek igaz történetét..."

Évek óta foglalkoztatott az ún. "Parasztbiblia" megfilmesítésének gondolata. A "Parasztbiblia" elnevezésű gyűjtemény abban különbözik minden más apokrif elbeszélés-füzértől, hogy itt elejétől a végéig ugyanazt a hangot érzékeljük, s ez a mesélő hang a parasztemberé, akinek a történet megjelenítésekor nincsenek teológiai hátsó- gondolatai, nem áll érdekében mondjuk Ninive vagy Jerusalem pusztulása, de mindenkor kifejezi gyermekien egyszerű és nevetnivalóan faragatlan világértelmezését. Az, ami itt elsősorban megfogja az embert, éppen ez: a történeteken, az Ó- és Újtestamentum elbeszélésein végig-indázó Hang, amely a maga mítikus atmoszférájával, humorával, vadságával s képtelen torzításaival minden elbeszélő mintája és mestere lehetne.
Jeles András

Plot keywords

bible, peasant

awards

2004 Hungarian Filmweek: Prize for Visual Expression - András Jeles

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |