Print

Déli rózsák-Látogatóban Gyurkovics Máriánál

portrait B & W Hungarian

Crew

news-editor György Kármán

Synopsis

Látogatóban Gyurkovics Máriánál

Gyurkovics Máriára, a Magyar Állami Operaház művészére, 1967-ben készült portréfilmjével emlékezünk abból az alkalomból, hogy az idén töltené be kilencvenedik születésnapját és harminc esztendeje távozott az élők sorából.
A művésznő csodálatos koloratúr-szoprán hangjára, nagyszerű színészi alakításaira valószínűleg még sok operabarát jól emlékszik. Felejthetetlen szerepei között talán a legfontosabb volt Verdi operáiban: Gilda, (Rigoletto, ezzel debütált 1937-ben), Oszkár (Az álarcosbál), Mozart operáiban: Konstanza (Szöktetés a szerájból), Zerlina (Don Juan), Éj királynője (A varázsfuvola). Donizetti Lammermoori Luciájának és Delibes Lakméjának címszerepeiben hangi adottságaival és énektudásával tűnt ki. Zenei és színészi humor jellemezte Annuska alakítását Weber Bűvös vadászában, Donizetti Don Pasqualéjában és Rossini A sevillai borbélyában.
A ragyogó művészi pályát a kitüntetések adományozása - érdemes művész (1950), Kossuth-díj (1951), kiváló művész (1954) - és az operát szerető közönség szeretete és tisztelete fémjelezte.

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |