sex hikaye

A birodalom iskolája (A birodalom iskolája)

documentary video
historical B & W Hungarian

Crew

director Gábor Zsigmond Papp
  director of photography Balázs Dobóczi
  editor Tamás Breitner
     
  music Ferenc Darvas
     
more crew további stábtagok

Cast

Arisztid Atkáry
  Éva Kende
  Éva Székely
  Fütterer Beate
  János Kornai
     
more cast további szereplők
  Production company Bologna Film
     
     

Synopsis

A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. A tizenkét osztályos, koedukált iskola előbb a Kálmán utcában, majd a Damjanich utcában működött. Az első világháború után, a monarchia felbomlását követően magyar gyerekek is beiratkozhattak. Ekkor kerültek az iskolába a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei.

A Birodalmi Iskolában az oktatás nagyon magas színvonalon, német nyelven folyt, de emellett a diákok tanultak magyart, angolt, franciát és latint is. A tanárok egy része még a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része, a 30-as években épp a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitleri Németország távoli végvárában liberális, anti-náci szellem uralkodott.

A magyarországi zsidótörvények után a zsidó vallásúaknak el kellett hagyniuk az iskolát, de a kikeresztelkedettek bent maradhattak. 1943-tól, a "totális háború" kezdetétől a fiatal tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben, a nyilasok hatalomra jutása után a zsidó származású diákokat a Német Birodalmi Iskola a pincében bújtatta.

Plot keywords

german, jew, school
pictures
No picture

Related articles
Videos
No video

awards

2004 Hungarian Filmweek: Main Prize
2004 Hungarian Filmweek: Best Cinematographer

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!