sex hikaye

Orbán Balázs nyomában (Orbán Balázs nyomában)

series
educational Color Hungarian

Crew

director Attila Vári
  writer Attila Vári
  director of photography Miklós Mánfai
     
     

Synopsis

Ki is volt Orbán Balázs? A Székelyföld leírója? Mindenképpen Jókai tollára méltó, igazi XIX. századi hős. Még nincs húszéves, amikor törökországi örökösödési pere idején tudomást szerez a szabadságharcról, s csapatot szervez, de mire eljut a Dunáig, Világosnál már letették a fegyvert. Ezután természetesen az emigráció évei következnek. Az angol fennhatóság alatt álló Csatorna-szigeteken megismerkedik Victor Hugóval, megismeri a fényképezés fortélyait, s mert az emigrációban tapasztalja, hogy alig ismernek minket - ezért hazatérte után írni kezdi azt az alapművet, amely igényességével nemcsak úttörő, de azóta is egyetlen azoknak a műveknek a sorában, amelyek egy-egy régiót dolgoznak föl.

Monográfiája történeti, néprajzi és földrajzi szempontból is kiemelkedő alkotás - történelemszemléleti módszerét túlhaladta az idő, de a tények, dokumentumok, amelyekre hivatkozik, azóta részben megsemmisültek, így hatalmas munkáját sok kérdésben forrásként is kezelhetjük.

pictures
No picture
Video
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!