sex hikaye

Időzített bombák (Időzített bombák)

documentary 25 min, video
educational B & W Hungarian

Crew

director Tibor Kocsis
  screenwriter Tibor Kocsis
  director of photography Tibor Kocsis
     
     
  Production company Flora Film
     
     

Synopsis

Az Országgyűlés február elsejét a Tisza napjává nyilvánította. Kell is, hogy ne csak a folyó mellett élők emlékezzenek meg minden évben a tragikus évfordulóról. Napihírből tudjuk, hogy a közelmúltban is történt vízszennyezés Romániában, ezúttal a Viso patakon keresztül érkezett a cián a Tiszába. A 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor literenként 38 ezer mikrogrammot is elért a tiszai cianidkoncentráció, Ezúttal csak 10-20 mikrogrammot mértek, ami a határérték alatt maradt, de a folyó ismét veszélybe került. Emlékszünk, a 2000. január 30-i Nagybánya melletti szennyezés következtében több mint ezer tonna hal pusztult el a Szamoson és a Tiszán. E film arra mutat rá, hogy időzített bombaként mi minden fenyegeti a fokozott ipari tevékenységen túl folyóinkat, főként a Tiszát.

Kevesen tudják, hány kisebb ökológiai katasztrófa érte és éri folyamatosan a Tiszát. Kocsis Tibor rendező, végigjárta és dokumentálta a Tisza vízgyűjtőjének veszélyforrásait. A film kiemelten foglalkozik Romániával, de szlovákiai és magyarországi szennyezők is megjelennek, működő és bezárt bányák, azok zagytározói, papírgyárak, vegyi üzemek és olajfeldolgozók. A felelőtlen emberi tevékenység hatására a Kárpát-medence finom környezeti egyensúlya már több helyen felborult. De vannak még fel nem robbant ökológiai időzített bombák, melyek a 2000-es tiszaihoz hasonló katasztrofális következményeket okozhatnak. A film ezekre hívja fel a figyelmet.

Plot keywords

pollution, tisza
pictures
No picture
Videos
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!