Print

A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában

documentary 78 min, video
historical Color Hungarian

Crew

director Attila Kékesi
  director of photography Attila Kékesi
  editor Attila Kékesi
     
  music Ferenc Darvas
  sound engineer Alex Hunyadi
     

Cast

Casoar Phil
  Eszter Balázs
  Production company Arted Stúdió
     
     

Synopsis

A Paris Match 1956. november 10-i számában a magyar forradalomról szóló tudósítás nyitóképeként megjelent fotó október 30-án készült a Múzeum körúton. 45 évvel a fotó elkészülte után Balázs Eszter magyar történész és Phil Casoar francia újságíró elhatározták, hogy kiderítik, vajon mi történhetett a képen látható fiatal párral, kik ők, túlélték-e a forradalmat, s ha igen, akkor meg lehet-e találni őket ennyi év után. A film ezt a kutatást követi nyomon. Mivel az éveken át tartó nyomozás során elsősorban a lányról találtunk képeket, adatokat, így a film az ő történetén keresztül mutatja be, hogy a forradalom hogyan befolyásolta, alakította a hétköznapi emberek sorsát.

A fotó, amely csak egy pillanatot rögzített, a lány egész életére hatással volt. A kép megjelenése is szerepet játszott abban, hogy a forradalom leverése után menekülnie kellett - külföldön pedig a fotónak köszönhetően vált ismertebbé a menekültek között. Próbált megfelelni az újságok sugallta szerepnek (a Paris Match cikkének címe is Budapesti hősök volt), s így környezete számára mindvégig a forradalom hőse maradt.

A filmben megszólalnak életének részesei, szemtanúi és a történetünket elindító fotó készítője is.

Plot keywords

1956, photo, revolution

awards

2009 Hungarian Filmweek: Special Mention

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |