Print

Euripidész: Iphigeneia Auliszban

55 min,
theatre play B & W Hungarian

Crew

director Marcell Iványi
  producer György Durst
  co-producer András Muhi
     
  director of photography György Durst , Péter Vajda , Tibor Máthé , Zsolt Tóth
  editor Mária Czeilik
     
  set designer Emese Vasvári
  costume designer Emese Vasvári
  production manager Felícián Keresztes
  sound engineer Tamás Zányi

Cast

Klütaimnésztra Emese Vasvári
  Agamemnón Héresz Attila Menszátor
  Iphigeneia Kamilla Fátyol

Synopsis

Iphigeneia a görög mondában Agamemnón és Klütaimnestra leánya. Mikor a Trója ellen készülő görög hajóhad Aulisz kikötőből szélcsend következtében nem tud elindulni, Kalkhas jós kijelenti, hogy a szélcsend mindaddig nem ér véget, míg a görögség fővezére, Agamemnón saját leánya feláldozásával ki nem engeszteli Artemiszt, kit az istennőnek szentelt szarvas megölésével megsértett. Agamemnón hosszú habozás után beleegyezik a szörnyű áldozatba s azon ürügy alatt, hogy Akhilleusszal való menyegzőjét fogják Auliszban megtartani, elhozatja hazulról Iphigeneiat a táborba.

Vasvári Emese előadása intenzíven koncentrál arra a háromszög-konfliktusra, amely a király, Agamemnón, a királyné, Klütaimnésztra és lányuk, Iphigeneia között épül fel. Az előadás egy egziszteniális tragédia, a görög dráma dramaturgiájával és verseléssel. A gesztusok és a jelek egyszerűek, a megfogalmazás puritán, a szereplők történései érthetőek és átélhetőek. A nézőnek semmilyen kulissza-effektus nem áll az útjába, hogy a játékosokkal tartsanak a tragédia érzelmi útján.
Az előadás tévéfelvétele hasonlóan puritán, egyszerű, közvetlen. Egy üres, sötét falú műteremben van berendezve az egyik sarok "lakásszínházi" intimitással a felvételhez. A nézők ugyanúgy megérkeznek, mint a Magyar utcában, ahol a Lakásszínház az előadásait tartja; az előadás pedig hasonlóképp, mint eddig, feléled a nézők szeme láttára. Akkor mennek jól a dolgok, ha a tévé előtt ülő néző is úgy érezi, hogy ott van a többiekkel. Nem áll útjába semmilyen televíziós vagy filmes effektus abban, hogy átélje Iphigeneia tragédiáját.

Iványi Marcell

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |