Print

Az emigráns - „Por és hamu vagyunk” - Minden másképp van

feature 108 min, 35 mm
bio Color Hungarian-Italian

Crew

director István Dárday , Györgyi Szalai
  writer Sándor Márai
  screenwriter Györgyi Szalai , István Dárday
     
  producer Jenő Hábermann , Áron Sipos
  director of photography Zsolt Tóth , Ferenc Pap
     
  editor Gabriella Koncz
  music Trovagliolo Armando

Cast

Márai Sándor Ferenc Bács
  a fiatal Márai Gábor Welker
  Sarah Gati Kathleen
  Lola, Márai felesége Katalin Gyöngyössy
  a fiatal Lola Mónika Balsai
  Production company Filmart Kft.
  Film finance Concorde Film Alap
  extra Hungaro Filmcasting
  actor Hungaro Filmcasting
     
  Release date Thursday, 19 April 2007
     

Synopsis

Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, majd agyonhallgatott és ma újra felfedezett nagy alakja. Emigrált a fasizmus elől, majd újra - és végleg - a kommunizmus elől, nem vállalt "bűnrészességet" és félt, hogy hallgatni sem engednék. Felesége, aki abszolút epizódszereplő volt, most főszereplővé lép elő, és vele az a férfi is, aki érzelmeiről, magánügyeiről korábban szemérmesen, tartózkodóan hallgatott. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült. A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a "történet" és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt - feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végigélte a XX. századot ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják.


Plot keywords

emigration, literature, máray

awards

2008 Houston WorldFest: Special Prize of the Jury

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |