Print

Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban

documentary 56 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Judit Kóthy , Judit Topits
  screenwriter Rainer M. János
  editor Péter Rostás
     
  narrator Erzsébet Kútvölgyi
  sound engineer Gábor Giret
     
  Production company 1956-os Intézet Közalapítvány
     
     

Synopsis

"Ezerkilencszázötvenhat. Csak tizenegy éve, hogy véget ért az emberiség történetének legpusztítóbb háborúja. Már tizenegy éve, hogy az emberiség története legpusztítóbb fegyvereinek árnyékában él.
Mostanában mintha enyhülne a dermesztően hideg politikai klíma. Az egymásnak feszülő ellenfelek a szónoki emelvényeken és a tárgyalóasztaloknál békés egymás mellett élésről beszélnek. Ősszel azonban kizökkenni látszik a világ az új rendből. Súlyos válság üti fel fejét a megosztott Európa közepén és a Közel-Keleten."

Hiánypótló összefoglalás, amely az 1956-os magyar forradalom történetét világpolitikai összefüggésekben mutatja be: az 1956-os forró ősz előzménye a II. világháború után kialakult európai status quo kialakulásával indul és megvilágítja a hidegháborús korszak sajátosságait. A film a magyar forradalom története és bukása mellett szót áttekinti az események külföldi visszhangját, számbaveszi a megtorlás áldozatait és a menekülteket.Az ismeretterjesztő dokumentumfilm az ismert magyar mozgóképeken túl jelentős mértékben amerikai, francia, német, angol és orosz archívumokban újonnan felkutatott egykori archív filmeket használ.

Plot keywords

1956, politics

awards

2007 Hungarian Filmweek: Best Scientific Documentary Fim

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |