Print

Mesterművek a századforduló magyar építészetéből (Városházak)

documentary series 30 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Katalin Kútvölgyi
  screenwriter Emőke Mezey
  director of photography Lajos Enyedi
     
  editor Éva Palotai
  news-editor Emőke Mezey
     
  production manager János Mándi
  sound engineer Gábor Rozgonyi
  Production company Centrál Filmstúdió Kft.
     
     

Synopsis

1896-1914, a magyar építőművészet legmagasabb színvonalú, igazi európai rangú korszaka. Ekkor alakul ki nagyvárosaink szerkezete, arculata, máig használt középületeink sora, egész intézményhálózatok rendszere; mindez a társadalmi fejlődés és a nemzeti kultúra általános elterjedésének szerves részeként.
E rövid 20 esztendő nem tekinthető egységes stíluskorszaknak. A sorozat mind a historizmus, mind a modern áramlatok jellegzetes, kiemelkedő épületeit ismerteti, a kor építészetének gazdagításához, értékeinek kiteljesítéséhez ugyanis a múlt és a jövő egyaránt hozzájárult. A tervezett 13 részből máig elkészült hat, 26 perces epizód a Városházák, a Művészet palotái, a Zsinagógák, a Pénz palotái, a Művelődési Házak és a Fürdőkultúra alkotásaiból válogat, bemutatva a kiemelkedő épületek értékét, szépségét és stiláris gazdagságát.

Városházák:
Míg a vármegyeházak többsége konzervatív historikus stílusban épült, a városi vezetők fogékonyabbak voltak az új szellemiségű, modern építészeti megoldásokra. Különösen a vidéki városházakra jellemző a szecesszió magyaros stílusváltozata, olykor pompás palota formáját öltve.
Filmünkben az alábbiak láthatók:
a kecskeméti Városháza - Lechner Ödön alkotása
a kiskunfélegyházi Városháza - tervezte Morbitzer Nándor
a kiskunhalasi Városháza - tervezte Hikisch Rezső és Kotál Henrik
a szabadkai Városháza - Komor Marcell és Jakab Dezső alkotása

Plot keywords

architecture, city

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |