Print

Hackni

documentary 53 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Dávid Kresalek
  screenwriter Dávid Kresalek
  director of photography Edit Blaumann , András Gondár , Gergely Vass
     
  editor Zoltán Zsebényi , Dávid Kresalek
  news-editor Viktor Németh
     
  graphic designer Zoltán Zsebényi

Cast

András Dezső
  Bernát Karetka
  Ernő Zalka
  Ferenc Gazsó
  Ferenc Pécsi
  Pál Léderer
  Szabolcs Szerető
  Tamás Fodor
  Zoltán Szabó
  Production company Muster Tzapko Bt.
     
     

Synopsis

A film témája a médiahack jelenség, illetve pillanatkép a mai sajtóviszonyokról Magyarországon.

"Mindig is érdekelt minden olyan jelenség, ami a civilek véleménynyilvánításáról, a társadalmi folyamatok befolyásolásáról vagy akár a megszokottól eltérő kommunikációs csatornák használatáról szól. Néhány korábbi filmemet, így a graffitis szubkultúrát bemutató End 2 end-et, illetve a Vida Tóniról és falurádiójáról készített Kis sugárzás-t is, többek közt ez a gondolat inspirálta. A médiahack is ezért kezdett érdekelni, ráadásul baráti beszélgetések során, visszatérő téma lett, hogy miért csak csekély mértékben működik a sajtó társadalmi kontrolláló funkciója, illetve, hogy milyen dömpingje van a médiát elárasztó és tematizáló baromságoknak. Úgy gondoltam, érdemes lenne erről filmet készíteni. Az Magyar Mozgókép Közalapítvány 2006-os dokumentumfilm pályázatán sikerült támogatást nyerni, a film elkészítéséhez.

A forgatókönyv írásakor egyértelműnek tűnt, hogy egy, a médiahacket bemutató film nem működik, ha csak beszélünk a jelenségről, dokumentálni kell egy valós hacket. Korábbról ismertem Dezső Andrást, akiről tudtam, hogy mint az urbanlegends.hu szerzője, foglalkozik a témával. Eredetileg szakértőként szerettem volna megkeresni, amikor azonban kiderült, hogy ő számos korábbi sikeres hack kiötlője, arra kértem, hogy készítsen a film számára is egy hoax-ot. András, és két barátja végül, létrehozta a kongói madzsarik történetét, mely a vártnál jóval nagyobbat durrant, és gyakorlatilag a magyar média nagy része bedőlt a sztorinak.

A filmmel nem célunk lejáratni konkrét médiumokat, és nem állítjuk azt sem, hogy a teljes magyar sajtó rosszul végezné a munkáját. Célunk a médiahack, mint jelenség, illetve a média működési mechanizmusainak bemutatása. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy tudatosabb médiafogyasztóként viselkedjünk, és ne higgyünk el feltételek nélkül mindent, ami a sajtóban megjelenik." (Kresalek Dávid, rendező)

Plot keywords

hoax, media

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |