sex hikaye

Széljegyzetek egy forgatásról (Széljegyzetek egy forgatásról)

documentary 35 min,
Color Hungarian

Crew

director Anina Szirti
  director of photography Tibor Bucsek
     

Synopsis

Hosszú hallgatás után jelentkezett új nagyjátékfilmmel Maár Gyula. A Töredék egy katolikus kolostor szigorú, zárt belső világában játszódik, nem sokkal a második világháború befejezése után. A filmet a festői szépségű Majki remeteségben és kastélyban forgatták, ugyanazon a helyszínen, ahol Maár Gyula 1971-ben Prés című első nagyjátékfilmjét is forgatta.
Ezt a zárt, belső világot ugyanúgy fellazította és izgatottá tette a háború utáni élet zűrzavara, mint a falakon kívüli életet. A hierarchia, ha létezik is, már veszített az erejéből.
(Hitek és kételyek, szenvedélyek és letargia között élnek a konzervatív, öreg, a megszállottan dogmatikus, a fiatalabb reformer, az "erkölcsi züllés" útjára lépett papok. Vagyis: fásultság, zaklatott örömkeresés és az új helyzetben kialakult útkeresés lelkes vagy éppen szkeptikus alakjai.
Egyetlen figura sem képvisel itt, legalábbis a film látása szerint sem erényt, sem bűnt. Emberileg persze mindannyiuk magatartása érthető. Szerethetőek, vagy talán pontosabb, ha azt mondjuk: árvák.)
Szenvedélyek, illúziók, kétségek szövik át ezt a világot, amelyet majd könyörtelenül lép át egy másik társadalmi dimenzió "igazsága".
Forgatócsoportunk a Simone Weill szellemében készült filozofikus hangvételű film forgatásába és utómunkálataiba pillantott be, a kamera másik oldaláról végigkövetve, milyen fegyelmezett, ugyanakkor oldott, könnyed légkörben készít ma filmet a szakma egyik nagymestere.

pictures
No picture
Video
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!