sex hikaye

Ocskay László százados, az elfelejtett hős (Ocskay László százados, az elfelejtett hős)

documentary 70 min, video
nature Color Hungarian

Crew

director Gergely Fonyó
  screenwriter Rudolf Ocskay , Kollarik Tamás dr.
  producer Kollarik Tamás dr.
     
  director of photography Sándor Kiss , Bence Márton Gyulai
  editor Mano Csillag
     
  music Viktor Rakonczai
     
more crew további stábtagok
  Production company Vox Nova Kft.
     
     

Synopsis

A dokumentumfilm egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hőstettét mutatja be. Ocskay László, a Magyar Hadsereg századosa, az elfelejtett hős a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években.

Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is. Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel (akinek a saját házában nyújtott menedéket) és a legendás Domonkos Miksával is.

A film úttörő vállalkozás és valódi unikális munka. A majdnem teljesen feledésbe merült Ocskay hőstette egyedülálló, mindenki számára példaértékű lehet, személye minden bizonnyal bekerül a XX. század legnagyobb magyarjai közé.

Plot keywords

saving, war
pictures
filmhu/2008_01/ocskay.jpg

Related articles
Videos
No video

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!