sex hikaye

István Csukás

 

writer, director of photography, screenwriter, director

Biography

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után egy zenetanár biztatására, anyja akaratából jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába: hegedűművész akart lenni. Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen: érettségi után előbb a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de bölcsész tanulmányait sem fejezte be. Ekkoriban jelentek meg első versei; írásaiból, irodalmi ?segédmunkákból? élt, a Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt; azóta szabadfoglalkozású író. A hatvanas évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé, s ettől kezdve verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom-pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. 1977-ben, majd 1987-ben József Attila-díjat, 1978-ban és 1982-ben Ifjúsági Díjat kapott. 1984-ben a Művészeti Alap irodalmi díját, 1985-ben az Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve jutalmat nyerte el. 1989-ben és 1995-ben övé a Déry Tibor-jutalom, 1990-ben a MSZOSZ-díj, 1996-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Életműdíja, 1997-ben a Tekintet Alapítvány díja. 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Filmography

writer
 
1989 Mese a motorunkról
1988 Csicsóka és a Moszkitók
1987 Kutyánszky Kázmér, a versíró kutya
1980 Pintyőke cirkusz, világszám!
Pom Pom meséi
1979 Vakáció a halott utcában
1978 Keménykalap és krumpliorr: Kell egy veréb
Keménykalap és krumpliorr
1977 Süsü, a sárkány kalandjai
1976 Nyár a szigeten - Le a cipővel!
Süsüke, a sárkánygyerek
director of photography
 
1996 Törvénytelen Muskátli I-III.
Filléres irodalom
Csiky Gergely: Buborékok
screenwriter
 
1978 Plutó és Puck
1975 Le a cipővel!
1974 A labda
director
 
1982 A nagy ho-ho-ho-horgász

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

Genres

animation children adventure theatre play nature comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu