sex hikaye

Gellért Raksányi

 

actor, contributor, dubbing voice

Biography

1947-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ugyanebben az évben a Nemzeti Színház társulatának tagja lett, 1989-től pedig örökös tag. 2000-től a Pesti Magyar Színházban játszott.
Több mint ötven filmben és televíziós produkcióban szerepelt. Ő volt többek között a Szomszédok című tévéfilmsorozatban Kutya Úr. Így ragadt rá beceneve is: Kutyu. Jellegzetes, zengő orgánuma, szépen megformált beszéde és karakterformáló képessége, melyet a pontosság és a humor jellemzett a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészévé tette. Utolsó alakítása a Magyar Színházban a házmester szerepe volt az Andersen, avagy a mesék meséje című darabban.
Díjai és kitüntetései:
Farkas-Ratkó-díj - 1957 Jászai Mari-díj - 1966 Érdemes művész - 1978 Kiváló művész - 1989 Kossuth-díj - 1992 Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj - 1997 A Nemzet Színésze - 2000 Obersovszky-díj - 2002 Magyar Örökség Díj - 2006

Filmography

actor
 
2006 Andersen, avagy a mesék meséje
1993 Sose halunk meg!
A gólyák mindig visszatérnek
1987 Katona József: Bánk bán
Szomszédok
Halottak gyertyafényben
Aranyóra
1986 Kard és kocka
A varázsló álma
1985 A vén bakancsos és fia, a huszár
Gogol: Holt lelkek
1983 Közös kutya
1982 Nők iskolája
1979 Rózsa Sándor
1978 Zokogó majom
Mire a levelek lehullanak
1977 Bezzeg a Töhötöm
Sophokles: Oedipus király
1976 A vihar
1975 Volpone
Csillagok változásai
1974 Ozorai példa
1970 Mérsékelt égöv
A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtak
1969 Fáklyaláng
Történelmi magánügyek
1965 Húsz óra
Kristóf, a magánzó
1964 Az aranyfej
1959 Szerelem csütörtök
1953 Rákóczi hadnagya
1950 Kis Katalin házassága
A politikai tiszt a csapat lelke
Tálentum
contributor
 
Litvánia, a keresztek országa
dubbing voice
 
1979 Lúdas Matyi

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Ádám Szirtes - actor  (6)
Ferenc Kállai - actor  (4)
György Czabarka - director of photography  (4)
István Dégi - actor  (4)
Lajos Őze - actor  (4)
Ági Szirtes - actor  (3)
András Kern - actor  (3)
Dezső Garas - actor  (3)
Ferenc Zenthe - actor  (3)

Genres

drama children educational comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu