sex hikaye

László Gálffi

 

actor, director, director of photography

Biography

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán - Kapás Dezső és Horvai István növendékeként - 1975-ben diplomázott, majd Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szerződött. 25 év után váltott, így 1999 őszétől szabadúszó. Pályáját sofőrszereppel kezdte a Kenguru című filmben, színpadi szerepei miatt azonban arisztokratikus művésznek tartják. Emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez az Equus főszerepétől, az Othelló Jágóján keresztül Gray: Butley című darabjának címszerepéig. Számos film és tévéjáték szereplője, forgatott többek között Esztergályos Károllyal, Fábri Zoltánnal, Jancsó Miklóssal, Mészáros Mártával. A Wagner című sorozatban dogozhatott Richard Burton, John Gielgud, és Vanessa Redgrave partnereként is. A maga szerkesztette Rimbaud-estjét már tizenhét évesen bemutatta, mellyel országos érdeklődést keltett. Izgalmas és igényes színházi vállalkozások létrehozója. Önálló estjeivel, monodrámáival vendégszerepelt Spanyolországban, sőt ugyanitt mesterkurzust is tartott. Idehaza a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusaként beszédtechnikát és irodalmat tanít. Szerteágazó színészi tevékenységének fontos állomása Fitzsimons monodrámája, melyben Edmund Keant, a színészkirályt keltette életre. Díjai: Ajtay Andor-díj - 1980 Tévékritikusok díja - 1981 "Év embere" - 1981 Nívódíj - 1982 Jászai Mari-díj - 1984 Hegedűs Gyula-emlékérem - 1985 Ruttkai Éva-emlékgyűrű - 1991 XIII. Országos Színházi Találkozó-legjobb férfi főszereplő, Erzsébet-díj, Mensáros-díj, Hekuba-díj - 1944 Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje-polgári tagozat - 1996 XIX. Országos Színházi Találkozó-legjobb férfi főszereplő - 2000 Színikritikusok díja - 2000/2001 Főváros Színházi Díja - 2001 Vidor Fesztivál: Arlecchino-díj, a legjobb férfi alakításért - 2004 Főbb színpadi szerepei: Ben Butley (Simon Gray: Butley); Faust (Goethe: Faust); Bánk bán (Katona: Bánk bán); Pálfi Tibor (Szomory: Hermelin); Herceg (Calderon: Az állhatatos herceg); II. Henrik (Goldman: Az oroszlán télen); Madárijesztő (Baum: Óz, a csodák csodája); Von Berg herceg (Miller: Közjáték Vichyben); Bruce (Durang: Bolond szél); Camille Chandebise (Feydeau: Bolha a fülbe); Bérenger (Ionesco: Rinocéroszok); Mario (Marivaux: Véletlen szerelmek komédiája); Torkos (Zsolt Béla: Erzsébetváros); Báró (Gorkij: Éjjeli menedékhely); Urbain Grandier (Whiting: Angyali Johanna); Fortunátus (Móricz: Fortunátus); Artur (Mrozek: Tangó); Legifj.Andrew Makepeace Ladd (Gurney: Szerelmes levelek); II. Edward (Marlowe: II. Edward); Jago (Shakespeare: Othello); II. Richárd (Shakespeare: II. Richárd); IV. Edward király (Shakespeare: III. Richárd); Andersen (Enquist: A földigiliszták életéből); Miskin (Dosztojevszkij-Wajda: Bűnhődés); Zamjotov (Dosztojevszkij-Ljubimov: Bűn és bűnhődés); Lovag (Lessing: Bölcs Náthán); Krapp (Beckett: Az utolsó tekercs); James Tyron(O'Neill: Boldogtalan hold); Orin (O'Neill: Amerikai Elektra); Mozart (Shaffer: Amadeus); Armand (Dumas: A kaméliás hölgy); Alan Strang (Shaffer: Equus) Monodrámák: 1981 - Rimbaud: Egy évad a pokolban, Rimbaud: Szív dobog a reverenda alatt Önálló est: Rimbaud, Villon, García Lorca verseiből

Filmography

actor
 
2013 Afterlife
2009 Oda az igazság!
2008 Nyugalom
2006 Férfiakt
Örkény lexikon
Konrád György: Fenn a hegyen
2005 Ibsen: Nóra
2004 Ebéd
2001 Torzók
A szivárvány harcosa
A láthatatlan ház
2000 A csodálatos Mandarin
1999 Sunshine
1998 6:3 avagy, játszd újra Tutti
1997 Szenvedély
1995 Feltámadás Makucskán
Csajok
1994 Így írtok ti
1993 Vigyázók
Blue Box
1992 Anna filmje
1991 Karel Capek: Végzetes szerelem játéka
1989 Levelek a zárdából
1988 A tanítónő
Jézus Krisztus horoszkópja
1987 Dráma a vadászaton
1986 Hajnali párbeszéd
1984 Caligula helytartója
1983 Jób lázadása
Wagner
1982 Liszt Ferenc
1981 A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon
Anna
Requiem
1980 IV. Henrik király
1979 Áramütés
Ki beszél itt szerelemről?
Két történet a félmúltból
Philemon és Baucis
1978 Zokogó majom
1975 A kenguru
Pisztácia
Nóra
director
 
2001 A láthatatlan ház
director of photography
 
2001 A láthatatlan ház

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Miklós Bíró - director of photography  (6)
László Sinkó - actor  (5)
Péter Andorai - actor  (5)
Miklós Benedek - actor  (4)
Péter Haumann - actor  (4)
Sándor Szabó - actor  (4)
Tamás Végvári - actor  (4)
Credited with more további közös

Genres

drama political romantic satire theatre play historical comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu