sex hikaye

11. Filmemlékezet Fesztivál

2007. szeptember 7. - filmhu
Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Filmintézet a Filmemlékezet Fesztivált, amelynek idei tematikai keretét az ötven éve alapított Magyar Nemzeti Filmarchívum adja. A Filmintézet a jubileumot szeptember utolsó két hetében olyan magyar némafilm-csemegék vetítésével ünnepli, melyek korábban még nem kerültek bemutatásra. Akadnak különböző külföldi archívumokban frissen felújított alkotások is, amelyeket ilyen minőségben még nem látott a magyar közönség. Ezen kívül olyan kortárs témákat feldolgozó filmek is terítékre kerülnek, mint a balkáni háború, vagy egy brazil család szétesésének története.   Helye: Örökmozgó
Ideje: 2007. szeptember 15. - 2007. szeptember 30.
A fesztiválon látható lesz Korda Sándor és Kertész Mihály még Magyarországon készült egy-egy némafilmje: Korda Aranyember-e, illetve Kertész Jön az öcsém című alkotása. Ez utóbbi elkötelezett hangvételében Kertész korai Amerikai filmjével, az 1932-es Kunyhó a gyapotföldön-nel rokon, amely a magyar közönség számára eddig elérhetetlen volt, a Filmemlékezet Fesztivál programjába azonban bekerült.
Hasonló "újdonság" a dán Carl Theodor Dreyer Az elnök című, néhány évvel ezelőtt restaurált filmje, aminek alapkonfliktusa a társadalomnak való megfelelés, vagy szeretteink megmentése közötti kényszerű választás. A korai skandináv film másik fontos alkotójának, a svéd Victor Sjöströmnek is vetítésre kerül néhány filmje a fesztivál keretei között: az ismertebb Terje Vigen - Száműzöttek legújabb kópiája a megszokottnál jobb minőségben mutatja a svéd rendező kiemelkedő alkotását. Egy szeretnivaló hölgy című Amerikában készült komédiája már hangosfilm, s a rendező utolsó hollywoodi munkája, mely néhol elveszik a korai hangosfilmekre jellemző hibákban, ám mégis emlékezetes, maradandó alkotás.
A fesztiválon helyet kapott még egy válogatás a Balázs Béla Stúdió '60-as évek elején készült rövidfilmjeiből; olyan rendezők szárnypróbálgatási ezek a filmek, mint Sára Sándor, Gaál István, Szabó István vagy Huszárik Zoltán. Látható lesz többek között Sára Cigányok, Gaál Pályamunkások, Szabó Te, illetve Huszárik Játék című munkája, de az érdeklődők még számos korai BBS-rövidfilm közül válogathatnak.
A kortárs filmek is képviselve vannak a tizenegyedik Filmemlékezet Fesztiválon: a balkáni háború traumájáról beszél a horvát Ognjen Sviličić Armin című alkotása, mely érzékenyen, önreflexív elemek segítségével közelít a fájdalmas témához. A szerb Srdjan Golubović a jugoszláv mindennapok keserűségét jeleníti meg A csapda című élesen társadalomkritikus munkájában. Hasonlóan reménytelen helyzetben élnek a brazil Chico Teixeira filmjének, az Alice házá-nak szereplői, akik családjuk szétesését kénytelenek végignézni.


Címkék

filmtörténetnka emblema 2012