sex hikaye

Elhunyt Körmendi János

2008. január 10. - filmhu
 "Körmendi János Kossuth-díjas színművész és író életének 81. esztendejében, türelemmel viselt hosszú betegség után 2008. január 6-án, vasárnap szeretettei körében elhunyt" - olvasható a Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján. A hírt a Minisztérium a család kérésére szerdán tette közzé, a temetésről később intézkednek.
Az 1927-ben Szegeden született Körmendi János a második világháborút követően 1946-ban nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára – olvasható az MTI közelményében. A háború utáni első nagy színésznemzedék tagja, olyan későbbi színészóriásokkal tanult együtt, mint Sinkovits Imre, Márkus László, Gyurkovics Zsuzsa.
 
1951-ben fejezte be a Főiskolát és lett a Madách Színház tagja, és ma már meglepően hosszú ideig, 35 évig volt annak tagja. 1987-ben a Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, mellette több másik teátrumban is szerepelt, fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színpadon, az Operettszínházban, és az Operaházban is.
 
Leginkább kabarétréfáiról és tv-bohózatairól vált ismertté, amelyeknek számos alkalommal szerzője is volt, a legnevezetesebb közülük Csehov Három nővérének paródiája, amelyet Márkus Lászlóval és Haumann Péterrel adtak elő a Magyar Televízió egyik szilveszteri műsorában. Pályája során legtöbbször mellékszereplőként tűnt fel a vásznon vagy a színpadon, de néhánymondatos szerepekkel is képes volt felhívni magára a figyelmet. Erőssége a komikus, művészi rögtönzés volt.
 
Játszotta Próbakőt (Shakespeare: Ahogy tetszik), Holofernest (Shakespeare: Lóvá tett lovagok), Miskát (Kálmán Imre: A csárdáskirálynő), Sylvestert (Moliére: Scapin furfangjai) Novotnyt (Shubert: Három a kislány). Filmekben is láthatta a közönség (Patyolat-akció, Krebsz, az Isten, Te rongyos élet). Több kötete is megjelent, a Levelek az urológiáról az Életrajz két felvonásban és a Nyakig a színházban.
 


Címkék

filmtörténetnka emblema 2012