Nyomtatás

Legenda a nyúlpaprikásról

játékfilm 85 perc,
színes magyar

Stáb

rendező Kabay Barna
  író Tersánszky Józsi Jenő
  forgatókönyvíró Gyöngyössy Imre , Kabay Barna
     
  operatőr Illés György

Szereplők

Garas Dezső
  grófné Halász Judit
  Harkányi Endre
  Helyey László
  Gazsi Kállai Ferenc
  Monori Lili
  kántor Szirtes Ádám
  Gazsi Wojciech Siemion

Szinopszis

A Nyugat írói filmen című sorozat következő darabja a Duna televízióban a Legenda a Nyúlpaprikásról.
"Tersánszky ama kevés magyar írók egyike, akik teljesen kialakították a maguk testükhöz álló stílusát "- írta Schöpflin Aladár a Nyugatban 1936-ban, épp a Legenda a nyúlpaprikásról írott kritikájában. Hogy lehet ilyen alakról érdekeset, szépet írni - kérdezi, hiszen Gazsi, a regény főhőse a kis falu társadalmának legpereméről való; élhetetlen, tengődő magán segíteni képtelen, együgyű alak. Álmainak netovábbja egy nyúlpaprikás. Amikor azonban valóra válhatna az álom, hiszen részt vesz egy vadászaton, Gazsi az üldözöttek pártját fogja, s megmenti Paprikás nyuszit. A meseszerű, szomorkásan humoros történetet 1975-ben vitte filmre Kabay Barna.
A Gazsit játszó lengyel Wojciech Siemion mellett olyan rendkívül népszerű magyar színészeket láthatunk, mint Kállai Ferenc, Szirtes Ádám,Garas Dezső.

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |