Nyomtatás

Apacsok

tévéfilm 70 perc, HD
dráma színes magyar

Stáb

rendező Török Ferenc
  forgatókönyvíró Bereményi Géza , Kovács Krisztina
  producer Angelusz Iván , Bálint András
     
  koproducer Poós András
  operatőr Garas Dániel
     
  vágó Barsi Béla
  rendező munkatársa Őri Rózsa
  látványtervező Stark Attila
  jelmeztervező Benedek Mari
  gyártásvezető Taschler Andrea
  felvételvezető Réti Péter , Lovas Nándor , Pap Zsuzsanna
  rendezőasszisztens Soltész Judit
  hangmérnök Zányi Tamás
  sminkes Schön Adrienn
  technikus Princz Károly
  ruha Dudás Zsuzsi
  produkciós koordinátor Harrer Katalin
  scriptes Richter Nóra
  berendezés/kellék Mátyássy Péter , Bóné József , Szalai Péter
  öltöztető Daróczi Gabi , Ádám Erika
  fodrász Vincze Gabi
  fővilágosító Dóczi Attila
  kameratechnikus Árvai István
  helyszínbiztosító Koráng Csilla
  sofőr Helyei Kritsóf
  szöveggondozás Andrási Kata

Szereplők

Horváth, Fekete Hold Csányi Sándor
  apa Gazsó György
  tartótiszt Szervét Tibor
  nagymama Csomós Mari
  házmesterné Martin Márta
  Szoboszlai, Szürke Sas Schneider Zoltán
  hegedűs Bálint András
  hadnagy Kocsó Gábor
  Bajomi Vajdai Vilmos
  Szilaj Ló Karalyos Gábor
  Kata Balla Eszter
  Edit, Lassú Őz Wéber Kata
  Csilla, Arapaho Marjai Virág
  Fürge Hód Adorjáni Bálint
  Mr. Caldron Alexis Latham
  Tíz Medve Klem Viktor
  házkutató 1. Kecskés Mihály
  házkutató 2. Kovács János
  Gyártó Katapult Film Kft
  Lámpa Vision Team
  Fényelés Focus Fox Digital Stúdió
     
  bemutató 2011. május 5.
     

Szinopszis

A Kishortváth (25) élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét a Kuratórium vizsgálja. A filmterv, nagyapja történetét meséli el, aki a 60-as évek elején az ’56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián törzset alapítanak, mokaszint húznak, kivonultak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, melyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek.

Az indián nem adja a földjét, az indián ragaszkodik a szabadsághoz, a természettel és a környezetével organikus harmóniában él, sosem áruja el népét és társait.”

 

A Duna-menti indiánok, azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, amúgy is paranoiás hatalom számára: Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással, és ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mitöbb találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.

E keretből elindulva egy különös történelmi utazásnak leszünk tanúi, melynek következtében egyre mélyebben hatolva, majd folyamatosan visszalépegetve az időben, ismerjük meg a Duna-menti indiánok törzsének működését és felszámolásának történetét. Fokozatosan bontakozik ki, a főszál: Kishorváth nagyapját az állambiztonság megzsarolja és ügynökévé teszi. A tartótisztjével rendszeresen kell találkoznia és jelentéseket adnia társairól, működésükről, céljaikról. Mindezt abban a hiszemben teszi, hogy megóvhatja a játékot, az „Indiánt” és társait az ellehetetlenítéstől. Az igazi célpont a törzs vezetője, Szoboszlai, a „Törzsfőnök” aki egy 56-os forradalmár, a börtönben ülő fotográfus fia. Szoboszlai rövidesen személyes atrocitások célpontja lesz, melynek során nyilvánvalóvá válik számára, legjobb barátja a „Varázsló” Nagyhorváth árulása. Szoboszlai a csalódást és a zaklatásokat nem bírván tovább elviselni egy kihallgatás során a WC-ben öngyilkos lesz. A törzs szerte hullik. Azt egyedül Nagyhorváth próbálja összetartani. A „Varázslóban” azonban már feleségén kívül senki sem bízik, a csapat szétszéled és felolvad a ’63 utáni konszolidáció Magyarországában. Nagyhorváth azonban nem tud „Indián” nélkül élni. Elhagyja terhes feleségét és gyermekkori vágyainak helyszínhelyére, Amerikába disszidál. Későbbi sorsáról annyit tudunk, hogy egész életében az indián mítoszt kergeti és a családnak küldött képeslapok tanulsága szerint a préri lankáin nézi a bölénycsordákat, valójában azonban Brooklyn egyik szomorú külvárosában éri a halál, valamikor a nyolcvanas években. A család viszont konokul őrzi a megvesztegethetetlen Indián, a nagyapa hősi mítoszát.

Mikor t Kishorváth számára kiderül nagyapja valódi története, forgatókönyve már megvalósításra kész, a kuratórium azt támogatja…


Cselekmény címkék

indián, ügynök
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |