Nyomtatás

Morgen

játékfilm 100 perc, 35 mm
dráma színes magyar, román

Stáb

rendező Marian Crisan
  koproducer Poós András
  producer Angelusz Iván , Anca Puiu , Marianne Slot
     
  koproducer Erdélyi Dániel
  operatőr Tudor Mircea
     
  vágó Tudor Pojoni
  utómunka supervisor Harrer Katalin , Köcsky Erika
  gyártásvezető Taschler Andrea , Razvan Bumbes

Szereplők

Florica Elvira Rimbu
  Behran Yilmaz Yalcin
  Nelu Hatházi András
  Határőr Dankó István
  Gyártó Mandragora Movies
  Koprodukciós partner Katapult Film Kft , Slot Machine
  35 mm-es film Fujifilm Hungary Kft.
     
     

Szinopszis

NELU (40) aki biztonsági őr egy szupermarketben, Bihar megyében a román-magyar határhoz közel él feleségével (FLORICA) egy komfort nélküli tanyán. Elég sok a teendő a ház körül, amit Nelu csakúgy mint megkopott házasságát nehezen visel. Legfőbb szórakozása, hogy horgászni jár a határ magyar oldalára, mert ott tisztább a víz és jobb a kapás. Egy alkalommal azonban a határ innenső oldalán próbálkozik és különös zsákmány akad a horgára. Egy török (BEHRAM - 50) menekült próbál illegálisan átjutni Magyarországra, de fogalma sincs hogy már átjutott vagy a határ innenső oldalán rekedt. Bár kommunikálni alig-alig tudnak egymással, kiderül, hogy a török Németországba igyekszik és papírjai nincsenek. Nelu megszánja a szerencsétlent és felesége heves tiltakozása ellenére elszállásolja a tanyán. A terv az, hogy valahogyan megszabadulnak majd a töröktől, de nem úgy hogy átadják a hatóságnak, hanem megpróbálják átsegíteni a határon. A török próbálja hasznossá tenni magát. A rideg családi otthonban fát vág, krumplit pucol és általában próbálja oldani azt a kínos helyzetet, amit a jelenléte teremt. Ugyanakkor mindig próbálja rávenni Nelut, hogy a várva várt határátlépést segítse elő számára. Egy nap fel is kerekednek és egy közeli magyar faluban tartott foci meccs kínálta lehetőséget kihasználva át is vergődnek a határon. Nelu szélnek ereszti a törököt, Ő azonban gyanússá válik és egyetlen menekülési útvonala visszavezet Neluhoz.

Az immár három főre bővült furcsa család tovább éli megszokott életét, amelyben a török már-már nélkülözhetetlennek tűnik. Ő azonban nem adja fel vágyát, hogy Németországba távozzon az ott élő családjához. Sűrűsödő faggatózására, Nelu mindig ugyanazt a választ adja a menekülés időpontját illetően: Morgen. Különféle módokon azért mégis próbálkoznak átjutni a határon, ami végül nagyon egyszerűen sikerül. Nelu beülteti a törököt oldalkocsis motorjába és a folyó menti gáton a zöld határon egy sorompót egyszerűen leemelve jutnak át Magyarországra. Ez a hely közel esik Nelu kedvenc horgászhelyéhez, ahol Nelu horgászni kezd és végleg elválnak útjaik egymástól.

díjak

2010 Locarno Nemzetközi Filmfesztivál : Ifjúsági zsűri harmadik díja
2010 Locarno Nemzetközi Filmfesztivál : Zsűri különdíj

WEB

www.morgen.ro

Linkek

IMDb
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |