Nyomtatás

Szégyen - Töredékek a huszadik századból

tévéfilm 52 perc, HD
adaptáció színes magyar

Stáb

rendező Esztergályos Károly
  forgatókönyvíró Esztergályos Károly
  producer Fülöp György
     
  operatőr Győri Márk
  vágó Palotai Éva
     
  rendező munkatársa Fehér Edit
  jelmeztervező Jánoskúti Márta
  gyártásvezető Fábián Zoltán
  hangmérnök Takács Mariann
  berendezés/kellék Schöffer Ferenc
  segédoperatőr Gondár András
  építész Varga Péter

Szereplők

Herrer Sára
  Kinizsi Ottó
  Szalma Noémi
  Nagy-Kálózy Eszter
  Máté Gábor
  Sárvári Diána
  Medve József
  Gyártó Centrál Filmstúdió Kft.
  Koprodukciós partner Magyar Televízió
     
     

Szinopszis

A film egy ember sorsát követi, aki nem született hősnek. Meddig maradhat ember, az ember, anélkül hogy hős legyen, de gyilkossá se váljon… nem tudom a választ.” - mondta a rendező, Esztergályos Károly. - Karinthy Ferenc sem tudta, de feltette a kérdést. Valószínű, hogy minden életben, minden korban más erre a válasz.

Sartre „Temetetlen holtak” c. darabjában kínvallatás alá vetett francia ellenálló mondja: „Nem arra születtünk, hogy állandóan képességeink végső határán éljünk. A völgyekben is vannak utak.” A huszadik század folyamán sokszor kényszerült az ember szembenézni azzal, hogy hol is vannak azok a völgyekben levő utak, és meddig mehetünk rajtuk anélkül, hogy feladnánk magunkat, hogy megszűnnénk magunk lenni?

A magyar történelem két rettenetes pillanatában néz szembe ezzel a kérdéssel a film főhőse. A második világháborúban katonának kényszerítve és a Rákosi rémuralom legsötétebb esztendejében. A történelem drasztikusan meghatározza a film szereplőinek sorsát, de köztük jóformán szó sem esik a történelem nagy kérdéseiről. Két éjszaka játszódik a történet (és egy fanyar-ironikus utójáték harmadik éjszakáján) jóformán csak egy férfit és egy nőt látunk, akik egymást akarják, de a sors őket akarja. A diktatúra körülményei között már csak hős lehet az ember, ha ember akar maradni. A völgyekben nincsenek utak. A tévéfilmben két szerelmi történet tanúi vagyunk, ha a szerelmet itt csupán a mindennapok rémületéből menekülni akaró emberek feltámadó vágya jelenti is.

Cselekmény címkék

diktatúra, II. világháború, szerelem

Helyszínek

Budapest, Tahitótfalu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |